nieuws

RIVM actualiseert 2400 voedingsmiddelen in NEVO-online

Algemeen

RIVM actualiseert 2400 voedingsmiddelen in NEVO-online

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO-online) geactualiseerd.

De vorige uitgave van NEVO-online was in 2013. Sinds die tijd zijn er veel wijzigingen in voedingsmiddelen op de Nederlandse markt doorgevoerd. In het Nevo-bestand zijn 255 nieuwe producten gekomen en 60 producten verdwenen die voor de consument niet meer beschikbaar zijn.

NEVO voor professionals

NEVO-online bevat informatie over de voedingskundige samenstelling van ongeveer 2400 producten. Het gaat om producten die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten. NEVO-online is een belangrijke bron voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen voor bijvoorbeeld onderzoek, dieetadvisering of voedingsvoorlichting.

Vernieuwing samenstelling

De wijzigingen en aanvullingen hebben vooral betrekking op het toevoegen of verwijderen van voedingsmiddelen en het actualiseren van de voedingsstofgehaltes. Zo wordt er gekeken naar de hoeveelheid vetten (vetzuren), koolhydraten en eiwitten, maar ook naar de gehaltes natrium, vitamine K, vitamine D en jodium.

Nederlands voedingspatroon

Sinds de vorige uitgave van NEVO-online zijn er 255 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd, die van belang zijn in het Nederlandse voedingspatroon. Het gaat dan om bijvoorbeeld oliesoorten, broodsoorten met pitten en zaden, en nieuwe margarine of halvarinesoorten. Achttien voedingsmiddelen zijn in het hele land aangekocht en geanalyseerd. Hierbij gaat om onder andere voedingsmiddelen als veldsla, pindakaas, kroket, frikandel, appelstrop en tomatenpuree. Ook is er op basis van gegevens uit de literatuur nu meer informatie over vis beschikbaar.

Op de NEVO-website is meer achtergrondinformatie te vinden over voedingsmiddelen die verwijderd of juist nieuw zijn.

Reageer op dit artikel