nieuws

Videoreportage persreis: ‘Heinz werkt aan producten met minder suiker’

Algemeen

Videoreportage persreis: ‘Heinz werkt aan producten met minder suiker’

De firma H.J. Heinz/Kraft, vooral bekend door de ketchup, werkt aan een verdere verlaging van suiker in haar producten waaronder ketchups. Dat zegt Heinz-woordvoerder Anya Pieron tijdens een persreis die het bedrijf deze week organiseerde. De reis ging naar naar de tomatenvelden in de buurt van het Spaanse Badajoz in de extremadura waar Heinz een deel van de tomaten voor haar producten van betrekt.

‘We wilden ook laten zien wat er komt kijken bij het tot stand komen van onze producten, hoe groeien tomaten, welke eigenschappen zijn van belang, hoe worden ze geoogst en verwerkt ’, zegt Pieroen. Om inzicht te geven in de productie en verwerking van tomaten nodigde Heinz vertegenwoordigers van een aantal media uit, waaronder de Telegraaf, Munchies, Santé en Vriendin. Hoofdredacteur van Voeding Nu, Hans Kraak, ging mee op persreis en maakte een video-impressie in zes youtube-filmpjes.

Oogst
De oogst van tomaten in Spanje vindt plaats tussen eind juni en eind september. Heinz betrekt een groot deel van haar Spaanse tomaten van de firma Conesa, een van de grootste tomatenproducten in de wereld, met 9 fabrieken. Op deze film is te zien hoe een oogstmachine de tomaten scheidt van de rest van de plant. Wat een goede tomaat is die machinaal geoogst kan worden en geschikt is voor verwerking in de fabriek, wordt uitgelegd door Manuel Vazquez, algemeen directeur van Conesa.

Verwerking
Binnen een paar uur na de oogst zijn de tomaten in de fabriek. In het oogstseizoen vindt 24 uur per dag verwerking van tomaten plaats. Rond Badajoz wordt zo’n 70 procent van de Spaanse tomaten geproduceerd. In de Conesa-fabriek wordt onder andere pasta geproduceerd die dient als basis voor ketchup. Ook zijn er fabriekslijnen waar tomatenblokjes en tomatenpoeder wordt gemaakt. Conesa verwerkt op jaarbasis ongeveer een miljoen ton verse tomaten. Tachtig procent van de verwerkte tomaten wordt geëxporteerd naar 55 landen.

Geschikte tomaten
Heinz heeft voor de productie van ketchup als basis tomatenpasta nodig. Deze wordt over zee naar de fabriek in Elst vervoerd waar de productie van ketchup voor Europa plaatsvindt. In de fabriek in Elst worden aan de pasta onder andere kruiden, suiker, zout, azijn en water toegevoegd om er ketchup van te maken. Het precieze recept is geheim. Chiel Holterman koopt wereldwijd voor Heinz/Kraft tomaten in. Hij legt uit wat belangrijk is aan de tomaten die hij inkoopt voor de Heinz-producten.

Suiker
Veel consumenten denken bij ketchup ook aan het suikergehalte ervan. Suiker is een onderwerp dat de laatste jaren veel aandacht krijgt. Hoofd communicatie van Heinz Anya Pieroen legt uit hoe Heinz tegen dit onderwerp aankijkt.

 

Foto: Peter Lous

Reageer op dit artikel