nieuws

Weer genieten voor mensen met dementie

Algemeen

Weer genieten voor mensen met dementie

Genieten van eten en drinken voor mensen die lijden aan dementie. Het kan volgens de auteurs van het boek ‘Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept’, Ondine van de Rest en Jeroen Wapenaar, onderzoekers aan Wageningen UR.

Eten en drinken is moeilijk voor mensen met dementie, soms willen deze mensen niet meer eten of drinken. Terwijl eten en drinken belangrijk is voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Naasten en zorgprofessionals vinden het vaak lastig hoe ze met deze problematiek om kunnen gaan. Om deze mensen te ondersteunen, hebben de Wageningse onderzoekers een boek over voeding en dementie geschreven.

Problematiek en behoefte

Naasten en zorgprofessionals krijgen met dementerende mensen te maken met verschillende problemen. Een van deze problemen is het risico op ondervoeding. Ondervoeding kan ontstaan door bijvoorbeeld geheugenverlies, medicatie of een eenzijdig voedingspatroon. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat deze mensen minder behoefte hebben om te eten of te drinken. Wanneer ondervoeding eenmaal is ontstaan, zorgt dit voor vet- en spierweefselverlies en hierdoor vermindert de weerstand.

Eenzaamheid

Ook door eenzaamheid gaan mensen veel meer of juist veel minder eten. Volgens de auteurs biedt het boek een helpende hand aan naasten en zorgprofessionals. Zo wordt er ingegaan op het herkennen van signalen van ondervoeding. Ook leert het boek hoe om te gaan met de eenzaamheid die mensen met dementie ervaren of het veranderde eetgedrag. 

Reageer op dit artikel