nieuws

‘Wereldwijd stijging van consumptie fruit- en groentesappen verwacht’

Algemeen

‘Wereldwijd stijging van consumptie fruit- en groentesappen verwacht’

Hoewel de consumptie van vruchtensappen in Nederland in de afgelopen jaren een lichte daling liet zien, is de verwachting dat de consumptie van 100 procent vruchten- of groentesappen wereldwijd zal toenemen. Dit komt naar voren in een onderzoek onder ruim 7000 consumenten dat Tetra Pak in verschillende werelddelen liet uitvoeren. ‘Suiker is wel een punt van aandacht, maar zou voor 100 procent sappen geen issue hoeven zijn’, aldus Dennis Jönsson, president & CEO van Tetra Pak tijdens een persmeeting afgelopen vrijdag.

De wereldwijde groei zit in 2018 volgens de marktanalyse van Tetra Pak vooral in Latijns Amerika (Brazilië + 10%) en Zuidoost Azië (China +7,7%, India/Indonesië/Maleisië 5,9%). Wereldwijd zou de toename in 2018  0,1 procent zijn. ‘De groei komt omdat consumenten 100 procent sappen als smaakvol (85%), natuurlijk (81%) en als gezond (81%) zien’, verklaart Jönsson. ‘En we zien ook dat consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen voor minder bewerkte producten.’

Sinaasappelsap
Volgens het Tetra Pak-onderzoek zal sinaasappelsap wereldwijd het grootste aandeel blijven vasthouden, 46 procent, maar een lichte daling wordt verwacht ten gunste van onder andere groentesappen, 3 procent.

Sap tegen stress
Jönsson ziet meer groeikansen voor 100-procent sappen als het gaat om de gezondheidsclaims. ‘Zo’n zestig procent van de ondervraagde consumenten geeft aan dat ze geïnteresseerd zijn in producten die bewezen gezondheidsvoordelen bieden. Opvallend is dat drie van de tien aangeeft dat ze vooral op zoek zijn naar producten die stress kunnen verminderen. Daarnaast zijn consumenten over het algemeen geïnteresseerd in de nutritionele waarde van plantaardige dranken.’

Suiker
Het wereldwijde suikerdebat ontgaat de onderzoekers van Tetra Pak niet. ‘Suiker zou niet als probleem moeten worden gezien, het onderwerp biedt juist mogelijkheden’, zegt Jönsson. ‘Aan 100 procent puur sap wordt geen suiker toegevoegd, daarin zitten alleen de natuurlijke suikers. Hierdoor vallen dit soort producten ook buiten de reguleringen die suikergebruik willen terugdringen of belasten. Als je je houdt aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie of de gezondheidsrichtlijnen van bijvoorbeeld Public Health Engeland, waarin 100 procent sap past als onderdeel van 5 stuks groente of fruit per dag, dan is 100 procent sap een goede aanvulling voor een gezonde levensstijl. Het is wel van belang dat we deze boodschap over suiker helder en duidelijk aan de consument weten over te brengen. Het bewustzijn rond suiker van de consument is op dit moment enorm groot.’ 

Reageer op dit artikel