nieuws

Minder essentiële nutriënten door daling melkconsumptie

Algemeen

Minder essentiële nutriënten door daling melkconsumptie

Professor Toon van Hooijdonk vertelt in zijn afscheidsrede dat de melkconsumptie aanzienlijk gedaald is en dat dit nadelig is voor de inname van essentiële nutriënten. In zijn afscheidsrede noemt hij vele voordelen van melk en waar op gelet moet worden.

Van Hooijdonk was hoogleraar Zuivelkunde aan de Wageningen University & Research en hield zijn afscheidsrede op 20 oktober.

Liter per jaar

De hoogleraar geeft aan dat de melkconsumptie in Westerse landen al ongeveer een halve eeuw daalt, met ruim een liter per jaar. Hij noemt daarbij ook de vele voordelen die melk biedt.
“Melk is de nummer één leverancier van nutriënten als calcium, fosfor, kalium en de vitamines A, B12 en B2. En voor de dagelijkse inname van magnesium, jodium en zink staat melk op de tweede plaats”, aldus van Hooijdonk.

Toename frisdrankconsumptie

Volgens van Hooijdonk is de consumptie van frisdrank sterk gestegen, en maakt dit nu een groot deel uit van de 750 liter vocht wat de consument gemiddeld binnen krijgt. Door de daling van de melkconsumptie en de stijging van frisdrank, is een “significante bron van voedingsstoffen vervangen door een frisdrank die arm is aan nutriënten”, zo stelt de hoogleraar.

“De nutriëntenvoorziening van veel mensen zou aanzienlijk kunnen stijgen door terug te grijpen op melk in plaats van frisdrank”, aldus Van Hooijdonk in zijn afscheidsrede ‘Milk in the diet: a sharp discussion’.

Dierlijk of plantaardig eiwit

Van Hooijdonk geeft ook uitleg over het belang van de verschillende soorten eiwitten, namelijk dierlijke en plantaardige. Eiwitten van dierlijke oorsprong hebben een andere kwaliteit dan die van plantaardige bronnen.
“Dierlijke eiwitten bevatten de zogeheten essentiële aminozuren, zoals lysine. Deze verteerbare aminozuren zijn niet vervangbaar en kunnen door het lichaam niet worden gemaakt. Ze moeten dus via de voeding worden aangevuld”, aldus de Hoogleraar.
De eiwitkwaliteit van plantaardige eiwitten is volgens hem lager dan die van dierlijke.

Reageer op dit artikel