nieuws

Portugal voert suikertaks in

Algemeen

Portugal voert suikertaks in

Portugal voert per 2017 een suikertaks in op frisdranken. Hiermee brengt het land het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie in praktijk.

Dit meldt foodingredientsfirst.com

Een aantal andere landen ging Portugal al voor met het invoeren van de suikertaks, waaronder Frankrijk, Mexico en Zuid-Afrika.

Prijsstijging 5,5 cent per blikje

Op frisdranken die tot 80 gram suiker bevatten komt een belastingtoeslag van 8,22 euro per 100 liter. Hiermee gaat de prijs van een standaard blikje Coca-Cola met 5,5 eurocent omhoog. Over frisdranken die meer dan 80 gram suiker per 100 liter bevatten moet meer belasting worden betaald, namelijk 16,46 euro per 100 liter. De belastingtoeslag die per 2017 wordt ingevoerd geldt niet voor zoete melkdranken en fruitdranken.

Opbrengst van 80 miljoen

Het geld wat binnen wordt gehaald door deze belasting zal worden besteed aan de publieke gezondheidszorg. De verwachting is dat deze belasting 80 miljoen euro oplevert.

Negatieve economische gevolgen

De Portugese Vereniging van Frisdranken (PROBEB) verzet zich tegen de nieuwe belasting. Zij zijn bang dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor de economie. In plaats daarvan pleit PROBEB voor het aanpassen van voedingsadviezen over suiker, wat volgens de vereniging beter aansluit op het hoofddoel: het verminderen van suiker in de Portugese voeding.

Onderzoek WHO

Onlangs bracht de World Health Organization (WHO) een rapport uit over de invoering van suikertaks. Uit onderzoek van de WHO blijkt dat het verhogen van de prijs van suikerhoudende drankjes met minstens 20 procent effect heeft op het terugdringen van de consumptie ervan. De invloed van suikertaks in landen waar het al is ingevoerd bleken positief. 

Reageer op dit artikel