nieuws

Productnieuws: PLUS komt met ‘licht verteerbare’ A2 melk

Algemeen

Productnieuws: PLUS komt met ‘licht verteerbare’ A2 melk

Supermarktketen PLUS introduceert als eerste in Nederland A2 melk. Deze melk heeft een ander type eiwit dan alle andere melk. Door het type A2 eiwit in de melk zou deze lichter verteerbaar zijn.

Volgens PLUS zouden mensen die melk normaliter niet goed verdragen, weer koeienmelk kunnen drinken.

Het bedrijf Blu Cow, dat de melk levert, stelt dat huidige melkkoeien zijn doorgefokt, zodat ze meer melk kunnen produceren. Het fokken zou volgens het bedrijf de eiwit structuur in de melk veranderd hebben. Zo is er een andere eiwitstructuur (A1) ontstaan. De zogenoemde oerkoeien, die Blu Cow gebruikt voor zijn melk, hebben een andere eiwitstructuur (A2).

Puur natuur

De melk komt volgens de verwerker ‘rechtstreeks uit de koe’ en wordt niet anders verwerkt dan normale melk. De ‘A2-koeien’ hebben een ander DNA, waardoor ze melk leveren met een andere eiwitstructuur. Mensen die buikklachten ervaren na het drinken van gewone melk, zouden met het drinken van A2-melk dit niet meer ervaren.

Niet onderbouwd, wel een succes

Volgens critici ontbreekt het wetenschappelijk bewijs echter nog voor de afname van klachten. Ook zou de melk niet bedoeld zijn voor mensen met een medisch bepaalde lactose-intolerantie of koemelkallergie. Toch is de A2-melk in het buitenland een enorm succes. Volgens de NOS maakte het bedrijf The A2 Milk Company in Nieuw-Zeeland afgelopen jaar 19 miljoen euro winst en heeft het ruim 15 procent van de zuivelmarkt in Nieuw-Zeeland en Australië in handen. Ook in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf succesvol actief.

Iets duurder voor bewustzijn

Ook PLUS verwacht dat de A2-melk een groot succes kan worden in Nederland. Een woordvoerster van PLUS zegt ‘veel mensen hebben last van buikklachten na het drinken van melk. Deze melk kan bijdragen aan een afname van klachten.’ De prijs ligt wel wat hoger dan gewone melk, namelijk 1,99 per liter biologische A2-melk. “Zowel de leverancier als de boer krijgt hier goed voor betaald en de keuze voor biologische melk is omdat wij graag willen bijdragen aan duurzaamheid en bewustzijn”, aldus de woordvoerster.

Reageer op dit artikel