nieuws

Ruime keuze duurzame vis voor consument

Algemeen

Ruime keuze duurzame vis voor consument

Uit onderzoek van Natuur & Milieu en Questionmark blijkt dat er in ruime mate duurzame visproducten verkrijgbaar zijn. Met name haring, mosselen, kabeljauw en vissticks zijn goed te verkrijgen. Tonijn, zalm en garnalen zijn producten waarvan het lastiger blijkt te zijn een duurzame variant te vinden.

In het onderzoek zijn de tien meest gekochte visproducten in de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo onderzocht op de onderwerpen milieu, biodiversiteit en mensenrechten. Volgens Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu, ‘zijn deze resultaten goed nieuws voor zowel de consument als het milieu. Een breed assortiment maakt de keuze voor duurzame vis  een stuk makkelijker.’

Milieuproblemen

Kiezen voor duurzame visproducten is volgens Natuur & Milieu en Questionmark erg belangrijk omdat de visserij-industrie flinke milieuproblemen veroorzaakt. Dertig procent van de vissoorten wordt overbevist en bij sommige vangstmethoden is er sprake van veel bijvangst of aanrichten van schade aan de zeebodem. Bij kweekvis is het gebruik van antibiotica een omstreden probleem. De meeste milieuvriendelijke vis is gelabeld met het keurmerk MSC (voor wilde vis) of ASC (voor kweekvis).

Duurzaamheidsscore

Bij de supermarktketens heeft het volledige assortiment aan haring, kibbeling, kabeljauw en vissticks een MSC- of ASC-keurmerk. Deze visproducten scoren hiermee gemiddeld hoog op duurzaamheid. Toch is de duurzaamheidsscore voor tonijn en garnalen sterk onvoldoende en voor zalm is een duurzaam product vaak lastig te vinden in de schappen. Natuur & Milieu heeft de supermarkten gevraagd dit gedeelte van het assortiment zo snel mogelijk voor duurzamere varianten te vervangen.

Reageer op dit artikel