nieuws

Aanpak COACH-programma voor overgewicht bij kinderen werkt

Algemeen

Aanpak COACH-programma voor overgewicht bij kinderen werkt

De aanpak van het programma Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH) van het Maastricht UMC+ blijkt te werken. Met het programma worden kinderen met overgewicht en obesitas geholpen met het veranderen van hun leefstijl om de gezondheid te verbeteren. De risicofactoren op chronische ziekten nemen aanzienlijk af en ook lukt het de meerderheid van de kinderen op lange termijn hun gewicht te verbeteren.

Vijf jaar geleden is COACH opgericht om in de regio Maastricht iets te doen aan het grote aantal kinderen en adolescenten met overgewicht of obesitas. De aanpak van COACH is langdurige begeleiding met zorg op maat. Behalve de kinderen wordt het hele gezin begeleidt, om stapsgewijs gezondere keuzes te maken.

Plezier belangrijk

Voor het programma wordt gezocht naar activiteiten die bewustwording en gedragsverandering tot stand kunnen brengen. Plezier staat hierbij voorop. De kinderen volgen bijvoorbeeld beweeg- en sportprogramma’s, kookworkshops of improvisatietheater: programma’s die bij moeten dragen om een gezond leven te stimuleren. Daarnaast is er pedagogische en psychologische begeleiding door het team van COACH.

Evaluatie

De eerste resultaten van het COACH-programma zijn wetenschappelijk geëvalueerd. Op basis van de cijfers van deze evaluatie kan volgens de onderzoekers worden geconcludeerd dat het programma een positief effect heeft op de gezondheid van de kinderen. Bij 70 procent van de deelnemers verbetert het gewicht, het lukt deze kinderen met begeleiding van COACH om op lange termijn gezonder te gaan leven. Ook vinden de onderzoekers het opvallend is dat de deelnemers met zeer ernstig overgewicht net zo succesvol zijn als kinderen met minder ernstige vormen van overgewicht.

Nieuw onderkomen

Vandaag viert COACH zijn vijfjarig bestaan. Deze dag wordt er ook een nieuw onderkomen in gebruik genomen. De ruimte is ontworpen door Tinker Imagineers uit Utrecht, doel van de ruimte is een speelse en interactieve wereld creëren die de deelnemers een steuntje in de rug geeft richting een gezond leven. 

Op 29 november en 31 januari zal Dr. Anita Vreugdenhil, kinderarts-maag darm lever ziekten en oprichter van COACH, een lezing houden tijdens de bijeenkomst over kindervoeding van Voeding Nu.

Reageer op dit artikel