nieuws

Beter eten in de zorg: landelijke beweging in actie

Algemeen

Beter eten in de zorg: landelijke beweging in actie

Zorgorganisaties uit het hele land komen in actie voor een structurele verbetering van het eten voor hun patiënten, kwetsbare ouderen én jongeren. Deze landelijke beweging ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ is het initiatief van Diverzio, stichting voor gezond en duurzaam eten. Ruim 100 zorginstellingen hebben zich aangesloten om samen de zorgmaaltijden naar een hoger plan tillen: lekkerder, duurzamer én goedkoper.

Afgelopen dinsdag was de startbijeenkomst voor de regio Friesland / Noord-Nederland bij het Antonius ziekenhuis te Sneek. Samen met het ministerie van Volksgezondheid, stichting De Friesland en regionale Rabobanken, riep Diverzio de zorgorganisaties op om het eten dat in de zorg wordt aangeboden structureel te verbeteren.

Aan de slag

Er werd enthousiast gereageerd: door heel Nederland zijn regionale groepen van mensen in de zorg ontstaan die aan de slag gaan met hun maaltijdvoorziening. In Nederland gaan de ouderenzorg, ziekenhuizen, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg aan de slag met het actieplan. Dit plan bestaat uit onder andere het verkrijgen van een hogere maaltijd tevredenheid, daling van voedselverspilling onder het landelijk gemiddelde, daling van de kosten en/of duurzaam inkopen van voedingswaren.

Verspilling en ondervoeding
Volgens Diverzio kan het eten in de zorg echt beter. Directeur Koen Nouws Keij licht toe: ‘Dat 30 tot 40% van de maaltijden in de afvalbak belandt, is natuurlijk een teken dat er iets niet goed gaat. Als aan de andere kant een kwart van de ouderen in de zorg ondervoed is, moet er toch een lampje gaan branden. Vervolgens horen we regelmatig berichten over mensen die niet meer lekker kunnen eten en zorgorganisaties die een goede maaltijdvoorziening niet voor elkaar krijgen. Wat wij nu willen laten zien: je bent niet alleen, samen kunnen we het anders doen. En integraal bekeken is een goede zorgmaaltijd juist goedkoper in plaats van duurder.’

Diverzio en verbeteringen

Diverzio is een stichting die voor verschillende groepen mensen in de zorg gezond, duurzaam en smakelijke voeding beschikbaar probeert te stellen. Dit doet de stichting door zich in te stellen op wat de behoefte is van deze mensen op verschillende gebieden als duurzaamheid, kwaliteit van leven, betaalbaarheid en gezondheid.


Volg de vorderingen van de deelnemers op de site van Diverzio

Reageer op dit artikel