nieuws

Blijvende darmschade bij twintig procent coeliakiekinderen

Algemeen

Blijvende darmschade bij twintig procent coeliakiekinderen

Bloedonderzoek bij kinderen met coeliakie suggereert dat er niets aan de hand is. Na het nemen van een biopt van de darmen van de kinderen die een bloedonderzoek ondergingen blijkt echter dat de schade nog steeds aanwezig is.

Een nieuw onderzoek van Maureen Leonard van de MassGeneral Hospital for Children in Boston heeft aangetoond dat het doen van bloedtesten en het doorlichten van symptomen niet kan voorspellen of de darmen zich ook daadwerkelijk herstellen. Het onderzoek werd onder jonge coeliakiepatiënten uitgevoerd.

Bekijken eerdere uitkomsten

De onderzoekers beoordeelden de uitslagen van 103 kinderen en adolescenten met coeliakie. De patiënten in dit onderzoek hadden gemiddeld 2,4 jaar een strikt glutenvrij dieet gevolgd nadat bij hen coeliakie was geconstateerd. Bij de groep werd twee keer of vaker een biopsie en een endoscopie uitgevoerd: een keer wanneer de coeliakie was gediagnostiseerd en een keer nadat de persoon al minimaal een jaar het glutenvrij dieet volgde. De redenen voor herhaaldelijk nemen van een biopt was enerzijds het aanhouden van klachten of anderzijds een abnormale uitkomsten van de bloedtesten.

Bloedtest, geen verschil

Bij een op de vijf deelnemers bleek echter na analyse van de biopt dat er aanhoudende beschadiging van de darmen zichtbaar was. De beschadigingen konden niet worden voorspeld door bepaalde antilichamen die aanwezig waren in het bloed. Bij de diagnosestelling van coeliakie zijn deze antilichamen in het bloed de doorslaggevende factor.

Daadwerkelijke beschadiging

Bij kinderen die aanhoudende beschadiging in hun darmen hadden, was het niveau van deze antilichamen met 43 procent gestegen, terwijl bij de kinderen met gezonde biopten het niveau met 32 procent was gestegen. Volgens de onderzoekers laten deze uitkomsten zien dat er aan de hand van het niveau aan antilichamen in het bloed niet kan worden uitgesloten of er daadwerkelijk aanhoudende beschadiging in de darmen is. 

Noodzaak herhaling biopten

In de huidige behandelingsrichtlijnen voor coeliakie worden alleen herhaaldelijk bloedtesten voorgeschreven. Het vervolgen van biopten en endoscopie wordt afgeraden. ‘Terwijl de lange termijn-effecten nog niet bekend zijn, kan aanhoudende schade aan de darmen patiënten vatbaar maken voor toekomstige complicaties en suboptimale groei’, zegt Leonard. Daarom is het volgens haar toch noodzaak dat er zowel herhaaldelijk een endoscopie wordt uitgevoerd en dat er een biopt wordt gemaakt, om er zeker van te zijn dat de schade aan de darmen met een glutenvrij dieet afneemt. Ze pleit voor verder onderzoek de bevindingen te bevestigen en beter inzicht te krijgen op de effecten van een glutenvrij dieet.

Minder voedingsstoffen opgenomen

Darmen van coeliakiepatiënten hebben een karakteristiek patroon van beschadiging van het darmslijmvlies, waardoor het oppervlak van de darmen afneemt en er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Dit leidt tot klachten variërend van buikkrampen of vermoeidheid tot beperking van de groei. De behandeling die naar inzichten van de huidige wetenschap altijd wordt geadviseerd, is een strikt glutenvrij dieet. Normaal kan de beschadiging van de darmen afnemen bij het volgen van dit dieet.

Reageer op dit artikel