nieuws

Gezonde leefstijl halveert risico op hartaanval

Algemeen

Gezonde leefstijl halveert risico op hartaanval

Uit onderzoek van het Massachusetts General Hospital (MGH) blijkt dat een gezonde leefstijl het risico op het krijgen van een hartaanval met vijftig procent kan verminderen, zelfs bij mensen met een hoog risico op het krijgen ervan. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Sekar Kathiresan, directeur van het Centrum voor Menselijk Genetisch Onderzoek aan het MGH, zegt dat ‘de belangrijkste boodschap van dit onderzoek is dat DNA niet het lot is’. Kathiresan: ‘Veel mensen denken dat de genetische risicofactor onvermijdelijk is, maar voor een hartaanval blijkt dit niet het geval.’

Vier grootschalige onderzoeken

In totaal werden van ruim 55.000 deelnemers genetische en klinische data verzameld om te bekijken of leefstijl het risico op een hartaanval kan verminderen. Het team bestudeerde vier grootschalige onderzoeken, drie van deze studies volgden de deelnemers meer dan twintig jaar. Het vierde onderzoek bestudeerde verschillende risicofactoren zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van plaquevorming in de kransslagaders.

Genetische risicoscore

Elke deelnemer werd een genetische risicoscore toegekend, gebaseerd op het feit of zij een van de vijftig genvarianten droegen die in eerdere studies waren geassocieerd met een verhoogde kans op het krijgen van een hartaanval.

Deelnemers werden ingedeeld op basis van vier leefstijlfactoren: niet-roken, een BMI van lager dan 30, minstens één keer per week lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon. Bij het hebben van drie of vier factoren werd de deelnemer ingedeeld in een gunstige leefstijl. Twee factoren betekende een gemiddelde leefstijl en bij één of minder factoren had de deelnemer een ongunstige leefstijl.

Vijftig procent verminderen

De onderzoekers concluderen dat binnen elke genetische risicocategorie gezonde leefstijlfactoren het risico op het krijgen van een hartaanval gunstig beïnvloeden. Zodanig, dat de incidentie tot vijftig procent kan verminderen bij de mensen met de hoogste genetische risicoscores.

Gezonde leefstijl krachtig verminderen

‘Sommige mensen denken dat ze vastzitten aan een genetisch bepaald risico op een hartaanval, maar onze bevindingen wijzen erop dat het volgen van een gezonde leefstijl het risico op het krijgen van een hartaanval krachtig kan verminderen’, aldus Kathiresan. Zaak is het volgens Kathiresan om nu te onderzoeken of specifieke leefstijlfactoren sterkere effecten hebben en wat de invloed is van leefstijl bij  verschillende bevolkingsgroepen, omdat in de huidige studie de meeste deelnemers blank waren.

Reageer op dit artikel