nieuws

Hersendelen beïnvloeden slikreflex bij te veel water

Algemeen

Hersendelen beïnvloeden slikreflex bij te veel water

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben voor het eerst achterhaald welk deel in de hersenen invloed heeft op het slikreflex bij het drinken van teveel water. De afremming van de slikreflex zou er volgens de onderzoekers voor zorgen dat mensen niet teveel water drinken.

Het onderzoek laat zien dat er een remming ontstaat op het slikmechanisme dat wordt geactiveerd vanuit de hersenen wanneer er een overmaat aan water wordt geconsumeerd. Teveel water drinken kan leiden tot een watervergiftiging, dat fataal af kan lopen. Promovendus Pascal Saker wilde met zijn team achterhalen hoe het lichaam ervoor zorgt dat mensen op een bepaald moment stoppen met drinken.

Water drinken

Op basis van eerdere studies deden de onderzoekers testen waarbij de deelnemers water moesten drinken. De deelnemers noteerden hierbij de hoeveelheid inspanning die het volgens hen kostte om het water door te slikken. Dit werd in twee verschillende situaties gemeten. De eerste situatie was wanneer de deelnemers dorstig waren, in de andere situatie werden de deelnemers overgehaald een overmatige hoeveelheid water te drinken wanneer ze al geen dorst meer hadden.

Prefrontale cortex remt reflex

In de laatste situatie kostte het de deelnemers veel moeite om het water door te slikken. De onderzoekers maakten functionele MRI scans (fMRI) om activiteiten te meten in verschillende delen van de hersenen, waarbij ze vooral letten op de korte periode net voor het slikken. Uit de scans bleken de rechter prefrontale hersengebieden veel actiever te zijn bij deelnemers die probeerden te slikken met veel moeite.

Dit suggereert volgens de onderzoekers dat de prefrontale cortex bij het overschrijden van de gewenste hoeveelheid water het slikreflex afremt.

Teveel water gevaarlijk

Volgens de onderzoekers kan het drinken van teveel water gevaarlijk zijn en zelfs fataal aflopen. Bij teveel drinken van water daalt natriumconcentratie in het lichaam, soms tot een dergelijk laag niveau dat er hyponatriëmie kan ontstaan. Hierbij is er relatief meer water aanwezig dan natrium.

Reageer op dit artikel