nieuws

Maaltijdfunctie voor betere eiwitinname senioren

Algemeen

Maaltijdfunctie voor betere eiwitinname senioren

Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor senioren. Deze voedingsstof draagt namelijk bij aan het behoud van onder andere de spiermassa, waardoor men langer mobiel en vitaal kan blijven. Voor veel senioren is het echter helemaal niet eenvoudig om iedere dag voldoende eiwitten te eten. Louise den Uijl, promovendus aan Wageningen University & Research, is daarom samen met collega’s nagegaan hoe eiwitrijke maaltijden beter afgestemd kunnen worden op de wensen en behoeften van deze snel groeiende groep.

Tijdens het promotietraject is onder anderen gekeken naar de functionele verwachting die senioren hebben van hun maaltijden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een maaltijd voor sommigen vooral een moment is om de honger te stillen, terwijl anderen verwachten een gezellig moment met de partner of andere familie/vrienden te hebben. De onderzoekers hebben eiwitrijke maaltijden ontwikkeld die afgestemd zijn op deze specifieke verwachtingen.

Gezellige of gezonde eters

Den Uijl en collega’s onderzochten eerst welke functie de maaltijd überhaupt had voor senioren. De onderzoekers beschreven verschillende groepen senioren op grond van deze maaltijdfunctie.

Eén groep bleek vooral de gezelligheid tijdens de avondmaaltijd te waarderen. Mensen uit deze groep werden de “Cosy socialisers” genoemd. De andere groep had een meer fysieke blik op de maaltijd, en verwachtte vooral voedingsstoffen en energie uit de maaltijd te halen. Deze groep werd vernoemd als “Physical nutritioners”. De hypothese was dat een eiwitrijke maaltijd die overeenkomt met functionele verwachtingen van de groep (een groep-specifieke maaltijd) als positiever beoordeeld zou worden.

Boerenkool stamppot

Om te bekijken of een groep-specifieke maaltijd inderdaad een positief effect had op de maaltijdbeleving, ontwikkelden de onderzoekers verschillende eiwitrijke boerenkoolstamppotten: een ‘gezellige stamppot’ (afgestemd op de verwachtingen van de “Cosy socialisers”) en een ‘fysieke stamppot’ (afgestemd op de verwachtingen van de “Physical nutritioners”). Tijdens het onderzoek ontvingen de deelnemers, in willekeurige volgorde, de recepten en ingrediënten van deze gerechten. Ieder gerecht werd bereid en gegeten. Vervolgens beoordeelden de deelnemers de gerechten en recepten aan de hand van een aantal criteria, zoals smaak, geur, tevredenheid, en gebruiksvriendelijkheid.

Traditioneel en hip

De resultaten lieten zien dat de ‘gezellige maaltijd’ werd ervaren als ‘traditioneel’. De ‘fysieke maaltijd’ werd beschouwd als ‘gezond’, ‘hip’ en ‘energie gevend’. Verrassend genoeg werd een groep-specifieke stamppot niet als positiever beoordeeld. Beide eiwitrijke maaltijden vielen zeer goed in de smaak bij de deelnemers, ongeacht de afstemming op een specifieke groep. Kennelijk is het mogelijk om eiwitrijke ingrediënten toe te voegen aan een iconisch gerecht, zoals boerenkool, zonder dat er ingeleverd hoeft te worden op de smaak en waardering. Dit is veelbelovend voor de verdere ontwikkeling van dergelijke eiwitrijke maaltijden voor senioren, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek belicht voor de eerste keer zowel de mogelijkheden als de uitdagingen van het ontwikkelen van eiwitrijke maaltijden voor senioren. Het onderzoek laat zien dat het toevoegen van eiwitrijke ingrediënten aan bekende maaltijden goed gewaardeerd wordt door senioren. Echter, verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de eiwitrijke maaltijden nog beter afgestemd kunnen worden op de wensen en behoeften van specifieke groepen senioren.

Titel proefschrift: ‘Older adults, mealtime-related emotions, and functionalities. Tailoring protein-enriched meals’

Naam promovendus: Louise den Uijl, Wageningen Food & Biobased Research

Datum promotie: 21 oktober 2016, de promotie kan teruggekeken worden via deze site.

Reageer op dit artikel