nieuws

Ambachtelijke broden veel te zout

Algemeen

Ambachtelijke broden veel te zout

Veel ambachtelijke broden zijn veel zouter dan wettelijk is toegestaan. De Consumentenbond heeft het onderzoek uitgevoerd onder verschillende populaire broden van verschillende bakkerijen. De norm is maximaal 1,8 procent zout per brood, sommige broden blijken daar fors boven te zitten, terwijl de branche aangaf zelf naar deze norm te willen streven.

De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte van ambachtelijke broden als spelt en desem. Bij elke bakkerijketen werd het zoutgehalte van drie verschillende broodsoorten gemeten.

Boven wettelijk maximum

De broden van het Vlaamsch Broodhuys en Meesterbakker Roodenrijs  bevatten de hoogste percentages aan zout: ze bevatten 2,3 procent zout per brood, wat neerkomt op 0,8 gram zout per snee. Broden mogen volgens de wet maximaal  1,8 procent zout bevatten.

Niet gehouden aan eigen initiatief

De Consumentenbond noemt de resultaten opvallend. ‘In 2009 heeft de bakkerijbranche namelijk zelf het initiatief genomen om de wettelijke hoeveelheid zout geleidelijk aan te verminderen. Toen was het maximaal toegestane zoutgehalte voor brood nog 2,5 procent.’

Bakkerij Bart doet het daarentegen met de broden die zijn onderzocht goed: het is de enige broodketen die ambachtelijke broden maakt, waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.

Rekenfout

Volgens verklaringen van verschillende ambachtelijke bakkerijen zouden zij een rekenfout in de receptuur hebben gemaakt. Meesterbakker Roodenijs en het Vlaamsch Broodhuys zeggen ‘naar aanleiding van deze uitkomsten op korte termijn zelf onderzoek in te zetten.’ Vlaamsch Broodhuys voegt daar aan toe dat ‘het onze doelstelling is om te voldoen aan de wettelijke eisen.’

Supermarktbrood doet het goed

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond naar supermarktbrood in 2012, 2013 en 2014 blijkt dat de zogenoemde industriële bakkers zich wel goed  aan de wet houden: slechts vier van de 70 geteste broden bleken de wettelijke grens te overschrijden.

Reageer op dit artikel