nieuws

‘Maggi blokje met dagelijkse hoeveelheid vitamine A wordt gigantisch’

Algemeen

‘Maggi blokje met dagelijkse hoeveelheid vitamine A wordt gigantisch’

Niet alleen het verminderen van zout, suiker en vetten in producten staat hoog op de prioriteitenlijst van Nestlé. ’s Werelds grootste voedingsmiddelenconcern maakt ook veel werk van het verrijken van voedingsmiddelen met bijvoorbeeld ijzer. Dat is bepaald geen sinecure, zo bleek tijdens bezoek aan het R&D-centrum van Nestlé in Lausanne.

Tekorten aan micronutriënten komen in het Westen nauwelijks voor, maar in bijvoorbeeld Afrika is dat een ander verhaal.

Verrijken voedingsmiddelen

Het verrijken van voedingsmiddelen is een belangrijk aandachtsgebied voor Nestlé om zo consumenten te bedienen die in hun dagelijkse voedingspatroon niet genoeg micronutriënten binnenkrijgen, zo bleek tijdens een bezoek aan één van de wereldwijde R&D-centra van Nestlé in Lausanne.

Het concern streeft er dit jaar naar 200 miljoen verrijkte producten op de markt te brengen om zo een positieve impact te hebben op tekorten aan micronutriënten wereldwijd. Zo’n twee miljard mensen wereldwijd kampen hiermee.

Nestlé kiest ervoor om dit verrijken op een zo’n natuurlijke en kostenefficiënte manier te doen, geeft onderzoeker Nicola Galaffu aan die zich met dit onderwerp bezighoudt.

Maggi bouillonblokje

De kosten binnen de perken houden, is essentieel anders kan de doelgroep zich de producten niet veroorloven, benadrukt hij. Nestlé richt zich op vier vitamines en mineralen dat het toevoegt aan producten: ijzer, vitamine E, zink en jodium. Bouillonblokjes zijn uitermate geschikt voor dit doel.

Galaffu wijst naar een aantal donkere oplossingen. “Die donkere kippenbouillon zal een betere nutritionele waarde hebben dan de lichte, onverrijkte bouillon. Maar consumenten zullen het niet aantrekkelijk vinden om te eten.”

De wetenschapper voegt nog toe: “Bovendien als het om smaak gaat”, vertelt hij terwijl hij bij het donkere brouwsel staat, “is dit niet echt eetbaar. Het heeft een sterke metaalachtige smaak.”

IJzerverbindingen

Nestlé heeft daarom een aantal nieuwe ijzerzouten ontwikkelen die wel zorgen voor een lekkere smaak én er ook nog eens aantrekkelijk uitzien. IJzerpyrofosfaat bijvoorbeeld. “Dit werkt niet bij kippenbouillon maar bijvoorbeeld wel heel goed bij rundvleesbouillon.”

Bij het verrijken is het belangrijk dat het product stabiel blijft en dat de micronutriënten goed worden opgenomen door het lichaam.

Gewassen

Nestlé wint zijn micronutriënten uit plantaardige producten, ofwel ‘biofortification: het kruisen van verschillende soorten gewassen om zo de oorspronkelijke hoeveelheden vitamines en mineralen in het gewas te verhogen.

Oranje maïs

Galaffu pakt een grote zak maïs die alleen in Oost-Afrika op de markt is. “Deze maïs is op een natuurlijke manier verrijkt met betacaroteen die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.” Het product wordt in de regio verbouwd en lokaal verwerkt. Hij laat nog even het verschil zien tussen de normale gele maïs en de verrijkte maïs die een beetje oranje is.

Vitamine A

Grote uitdagingen in het verrijken van voedsel zijn er genoeg voor Nestlé. Het aanbod natuurlijk verrijkte gewassen bijvoorbeeld mag nog best groeien. “We moeten ervoor zorgen dat lokale boeren deze gewassen gaan verbouwen.”

Ook zijn de hoeveelheden micronutriënten in de biologisch verrijkte gewassen nog te gering om echt het verschil te maken. “Als je een Maggiblokje met de dagelijkse hoeveelheid vitamine A of andere micronutriënten produceert, dan wordt dit echt gigantisch”, zegt de Nestléonderzoeker terwijl hij een weids armgebaar maakt.

Reageer op dit artikel