nieuws

Minder vaak hoge bloeddruk bij kinderen met overgewicht

Algemeen

Minder vaak hoge bloeddruk bij kinderen met overgewicht

Het regelmatig meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht of obesitas blijkt een effectief middel om hypertensie bij hen tegen te gaan. Een hoge bloeddruk wordt zo tijdig opgespoord en negatieve gevolgen kunnen worden voorkomen.

Door meerdere malen de bloeddruk te meten is er minder vaak sprake van hypertensie  bij kinderen met overgewicht en obesitas. Dit stelt de aan het VUmc in Amsterdam verbonden gezondheidswetenschapper Aleid Wirix in haar proefschrift, dat ze op 8 december zal verdedigen. ‘Bloeddruk meten bij kinderen met overgewicht kan snel en effectief. Daarmee kunnen eventuele negatieve gevolgen voorkomen worden’, licht ze toe.

Bloeddruk meten

In het onderzoek werd de bloeddruk bij zowel kinderen met als zonder overgewicht gemeten. De kinderen met een te hoge bloeddruk werden teruggevraagd om de bloeddruk nogmaals te meten. Door deze methode hadden uiteindelijk minder kinderen dan verwacht een te hoge bloeddruk. Vier procent van de kinderen met overgewicht en bijna geen van de kinderen zonder overgewicht bleek hypertensie te hebben.

Internationaal op een lijn

Wirix concludeert dat er op internationaal niveau grote verschillen zijn in screening, diagnostisering en de behandeling van hypertensie. ‘Hypertensie heeft bij deze kinderen een andere aanpak nodig dan hypertensie met een andere oorzaak’. Het is volgens Wirix daarom van belang dat er een internationale richtlijn komt met eenduidig advies over de meest optimale methode voor de screening, diagnose en behandeling van hypertensie bij kinderen met overgewicht en obesitas.

Gevolgen overgewicht

Een niet op tijd opgespoorde te hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gevolgen zoals hart- en vaatziekten en nierschade. Hypertensie is slechts één van de mogelijke complicaties van overgewicht. Om meer complicaties van hypertensie te voorkomen, blijft de behandeling van het overgewicht zelf van het grootste belang. 

Reageer op dit artikel