nieuws

Onderzoek naar voeding, darmbacteriën en ADHD van start

Algemeen

Onderzoek naar voeding, darmbacteriën en ADHD van start

Meer inzicht krijgen in de mechanismen die ADHD veroorzaken. Dat is het doel van het zes jaar durende onderzoek van het FlorA-consortium. Onderzoekers willen achterhalen wat de invloed is van voeding en darmbacteriën op het gedrag van kinderen met ADHD. Ze hopen met deze kennis bij te dragen aan effectievere behandelmethodes.

Het FlorA-consortium is een initiatief van ADHD-specialisten en Wageningen University & Research. Omdat de oorzaak van ADHD nog niet exact bekend is, richten huidige behandelmethoden zich vooral op het onderdrukken van symptomen via medicatie en op het leren omgaan met de symptomen met gedragstherapie.

Speciaal dieet werkzaam

In 2011 toonde een grote Nederlandse studie in The Lancet  aan dat ADHD-symptomen sterk kunnen verminderen als kinderen een speciaal dieet volgen. Het FlorA-consortium zal zich vooral richten op het werkingsmechanisme van voeding. Er wordt gekeken naar het effect van een speciaal dieet met microbiota op de micro-organismen in de darmen, het metabolisme, het immuunsysteem en de hersenen. Deze bevindingen zouden volgens de onderzoekers wellicht te koppelen zijn aan gedragsveranderingen.

Zoeken naar biomarkers

De onderzoekers hopen door middel van dit onderzoek vast te stellen hoe groot de invloed van voeding is op ADHD. Ze hopen biomarkers te vinden die het mogelijk maken om op een gemakkelijkere manier vast te kunnen stellen óf een kind gebaat is bij een dieet, en wanneer dit het geval blijkt te zijn, op welke voeding het kind positief dan wel negatief reageert.

Door de inzet van biomarkers zou volgens de onderzoekers de behandeling van ADHD per persoon vastgesteld kunnen worden. Ze hopen dat bij een deel van de kinderen de huidige therapie vervangen kan worden door therapie op maat.

Reageer op dit artikel