nieuws

Darmbacteriën passen minder snel aan bij ongezond dieet

Algemeen

Darmbacteriën passen minder snel aan bij ongezond dieet

Een ongezond dieet heeft een negatief effect op de werking van bacteriën in de darm. Bij verandering naar een gezond eetpatroon verandert de samenstelling van deze bacteriën traag.

Dat blijkt uit onderzoek naar bacteriën in de darmen dat onlangs is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Host & Microbe.

Minder gezond

Bij de overstap van een ongezond naar een gezond dieet verandert de samenstelling van bacteriën in de darmen langzaam, terwijl andersom bacteriën zich sneller aanpassen, zo blijkt uit de studie.

De samenstelling van bacteriën in de darmen is belangrijk voor de gezondheid. De darmbacteriën zijn minder functioneel en minder divers bij een Westers voedingspatroon en daardoor werken de darmen minder goed.

Gezonde effecten

Volgens Jeffrey Gordon, directeur van het Center for Genome Sciences and Systems Biology aan de Universiteit van Washington in St. Louis, is het dan ook ‘belangrijk dat we leren begrijpen hoe darmbacteriën de gezonde effecten helpen  reguleren’. Het onderzoeksteam lijkt hier een methode voor te hebben gevonden.

Nieuw dieet

Om te onderzoeken hoe voedingspatronen invloed hebben op de darmbacteriën en hoe ze reageren op een nieuw dieet, namen de onderzoekers eerst monsters van de ontlasting van mensen.

De mensen waren ingedeeld in twee groepen: één groep volgde een calorie-beperkt, plantaardig dieet en de andere groep een gewoon, onbeperkt typisch Amerikaans dieet.

De wetenschappers zagen dat de groep met het calorie-beperkte plantaardige dieet een grotere diversiteit vaan darmbacteriën had.  

Verandering

Vervolgens plaatsten ze de darmbacteriën van de twee groepen mensen in de darmen van twee groepen muizen. De dieren die de samenstelling darmbacteriën van het Amerikaanse dieet hadden gekregen, kregen een gezond dieet en andersom.

De samenstelling van darmbacteriën veranderde in beide groepen, alleen de samenstelling bij de muizen met het Amerikaanse dieet reageerde zwakker bij verandering van dieet.

Verbeterde reactie

Om de reactie te verbeteren van de samenstelling bij het Amerikaanse dieet, plaatsten de onderzoekers in fases darmbacteriën van het gezonde plantaardige dieet in de darmen van muizen met het ongezonde Amerikaanse dieet. Dit zorgde voor een verbeterde reactie van de darmen.

De onderzoekers zijn optimistisch over de uitkomsten van het onderzoek. Ze benadrukken echter dat er meer onderzoek nodig is om de reactie van de darmbacteriën in mensen te achterhalen.

Reageer op dit artikel