nieuws

Jong pinda’s eten voorkomt allergie

Algemeen

Jong pinda’s eten voorkomt allergie

De Amerikaanse gezondheidsraad, the National Institute of Health (NIH) heeft een nieuwe richtlijn ingesteld om pinda-allergieën te voorkomen: begin zo vroeg mogelijk met pindaconsumptie.

De nieuwe richtlijn ‘begin zo vroeg mogelijk met het aanbieden van pinda’s’ staat haaks op de eerdere richtlijn die de  aanbeveling gaf om pinda’s te vermijden, aldus het NIH.

Uit een nieuw, door het NIH gefinancierd, onderzoek blijkt dat de introductie van pindaproducten in de voeding van zuigelingen veilig is en zelfs kan leiden tot 81 procent verlaging van de ontwikkeling van een pinda-allergie.

Lage prevalentie bij eten pinda

Een onderzoeksteam van het King’s College in Londen ontwierp de studie, genaamd Learning Early About Peanut Allergy (LEAP).

De studie is gebaseerd op het verschil van prevalentie van pinda-allergie tussen Joodse kinderen die opgroeiden in Israël en degenen die opgroeiden in Engeland.

De kinderen in Israël hadden namelijk een lagere prevalentie van pinda-allergieën. Het bleek dat ze al vanaf jonge leeftijd pinda-bevattend voedsel kregen, in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten in Engeland.

Pinda’s eten
De onderzoekers gebruikten twee strategieën: consumptie van pinda’s of uitsluiting ervan.

Aan het onderzoek deden 600 zuigelingen in de leeftijd van 4 en 11 mee. Zij werden willekeurig ingedeeld bij een van de twee onderzoeksstrategieën.

Het onderzoek richtte zich op kinderen met een hoog risico op pinda-allergieën, namelijk die met ernstig eczeem of ei-allergie. Degenen die al tekenen vertoonden van een mogelijke pinda-allergie werden uitgesloten van het onderzoek. 

Kinderen met allergie groeit

Een pinda-allergie geeft uiteenlopende symptomen, van huidklachten als eczeem tot levensbedreigende vochtophoping over het hele lichaam en anafylaxie, waarbij de dood een gevolg kan zijn.

In de Verenigde Staten wordt het aantal kinderen met een pinda-allergie geschat op ongeveer twee procent. Vanwege de ernst van de mogelijke allergische reacties, is lange tijd het advies geweest pindaproducten te mijden.

Het NIH adviseert in de nieuwe richtlijn ouders hun kleintjes drie keer per week pinda’s te geven, zodra ze vast voedsel kunnen eten. De details van de nieuwe richtlijnen zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel