nieuws

Omega-3 bij zwangerschap vermindert kans op astma kind

Algemeen

Omega-3 bij zwangerschap vermindert kans op astma kind

Het suppleren van omega-3 tijdens de zwangerschap vermindert mogelijk de kans op het krijgen van astma bij het kind. Dit wordt geconcludeerd in een onderzoek van de Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) en de Universiteit van Waterloo in Canada. Het onderzoek is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Lange keten omega-3-vetzuren, waaronder EPA en DHA, zitten onder andere in vette vis. Bij vrouwen die 2,4 gram lange keten omega-3-supplementen kregen toegediend tijdens het derde semester van de zwangerschap, werd het risico op astma bij het kind met 31 procent verlaagd. Bij vrouwen met lage waardes van EPA en DHA, die deelnamen aan het onderzoek, werd het risico op astma bij het kind zelfs verminderd met 54 procent.

Koudwatervissen

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van 695 Deense vrouwen op het moment van 24 weken zwangerschap en één week na de bevalling. Vervolgens werd de gezondheidsstatus van het kind voor vijf jaar gevolgd, dat is de leeftijdsperiode waarin de symptomen van astma klinisch kunnen worden vastgesteld. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van snelle analytische technieken om het niveau van EPA en DHA in het bloed van de vrouwen te meten. De Universiteit van Waterloo staat bekend om zijn laboratoria om dergelijke testen uit te voeren.

Significant bewijs

Professor Hans Bisgaard van COPSAC aan de Copenhagen Universiteitsziekenhuis vertelt: ‘We hadden al langer het vermoeden dat er een verband bestaat tussen anti-inflammatoire eigenschappen van lange keten omega-3 vetzuren en de lage inname van omega-3 vetzuren in het Westers dieet. Deze studie bewijst dat deze twee significant gerelateerd zijn.’

Reageer op dit artikel