nieuws

Seidell: ‘focus op gezonde voeding moet anders’

Algemeen

Seidell: ‘focus op gezonde voeding moet anders’

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn volgens hoogleraar Jaap Seidell aan de Vrije Universiteit in Amsterdam de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten.

Seidell doet daarom een dringende oproep aan de overheid en wetenschap: ‘stop symptoombestrijding en sla handen ineen om de achterliggende oorzaken van ongezond voedingsgedrag aan te pakken’.

Dweilen met de kraan open

Onderzoek laat volgens Seidell zien dat zestig procent van de calorie-inname afkomstig is uit snacks, dranken en fastfood.

‘De toegenomen welvaart heeft geleid tot een enorm aanbod van lekkere, makkelijke, goedkope en lang houdbare producten’, aldus Seidell. Hij denkt dat deze factoren de belangrijkste oorzaken zijn van het toegenomen aantal welvaartziekten

Volgens hem is het dan ook ‘dweilen met de kraan open zolang er nog zoveel snacks en frisdranken worden aangeboden op scholen, in ziekenhuizen, benzinestations en sportkantines’.

Gezond moet makkelijk

De door de industrie gezonder gemaakte producten met minder zout en suiker, zijn volgens Seidell relatief duur en dus niet de oplossing. Hij vindt dat gezond eten goedkoop en makkelijk moet zijn.

De focus wordt verkeerd gelegd. Zo richt de wetenschap zich volgens hem te veel op de behandelingen van welvaartsziekten in plaats van preventie.

De overheid neemt te weinig maatregelen om de beschikbaarheid van sterk bewerkte, ongezonde voedingsmiddelen te  stoppen.

Kijken naar mogelijkheden

Ook voorlichting om  gezonder te eten slaat de plank mis.

 ‘De huidige publieksvoorlichting richt zich te veel op kennisoverdracht en te weinig op persoonlijke mogelijkheden en vaardigheden. Je kunt immers blijven roepen dat we meer onbewerkte producten moeten kopen, maar als je niet voldoende geld hebt of niet kunt koken heeft dat weinig zin’, aldus Seidell.

Project Amsterdam

Met het project ‘Amsterdam-aanpak Gezond Gewicht’ denkt Seidell een stap in de goede richting te makenom het probleem van welvaartsziekten op te lossen.

Het programma helpt overgewicht en obesitas bij kinderen in Amsterdam te voorkomen door een speels programma. Het heeft als doel alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht te krijgen in 2033.

Reageer op dit artikel