nieuws

‘Zandloper tegen overgewicht’

Algemeen

‘Zandloper tegen overgewicht’

Dertig seconden wachten voor het nemen van een nieuwe hap, zou overgewicht bij kinderen kunnen helpen voorkomen.

Dat concluderen wetenschappers uit Mexico en Californië met hun studie, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatric Obesity.

Dertig seconden

De onderzoekers volgden een jaar lang 54 gezonde kinderen tussen de 6 en 17 jaar en verdeelden ze in drie groepen.

In de testgroep kreeg iedere deelnemer een zandloper die gebruikt diende te worden bij het eten. De zandloper die de ze meekregen had een looptijd van dertig seconden.

De deelnemers in de testgroep moesten bij elke hap eten het zandlopertje omzetten en blijven kauwen tot de dertig seconden voorbij waren.

De tweede groep werd geïnstrueerd te blijven eten op de wijze hoe ze normaal aten, in hun eigen tempo. De derde groep diende als controlegroep.

Afgevallen

Een jaar later was het gewicht van de testgroep met 3,4 tot 4,8 procent afgenomen.

Ter vergelijking: in de groep met gewone eters nam het gewicht met 8,3 tot 12,6 procent toe. In de controlegroep waren deelnemers 6,5 tot 8,2 procent aangekomen.

Volgens de onderzoekers is het gebruiken van een zandloper een goede manier om kinderen aan te leren langzaam te eten en te voelen wanneer zij verzadigd zijn.

‘Wanneer je kinderen langzaam eten aanleert, kunnen ze dit voor de rest van hun leven toepassen’, zegt Geert Schmid-Schönbein, mede-auteur van het onderzoek en professor biotechnologie aan de Universiteit van San Diego.

Spelletje

Volgens Pedro Cabrales, professor biotechnologie aan de Universiteit van Californië, San Diego en mede auteur van het onderzoek, ‘maakt de zandloper het voor de kinderen als een spelletje. De kinderen hielden elkaar ook scherp: ze hielpen elkaar herinneren als iemand vergat de zandloper te gebruiken.’

Verder onderzoek

Verder onderzoek is volgens de onderzoekers nodig om harde conclusies te kunnen trekken. Schmid-Schönbein meldt daarbij ook dat het nog niet bekend is of de methode ook voor volwassenen werkt, daar zal moet ook onderzoek naar gedaan worden.

Reageer op dit artikel