nieuws

Consument eet minder zout tijdens restaurant driedaagse

Algemeen

Consument eet minder zout tijdens restaurant driedaagse

De Nierstichting heeft toprestaurants bereid gevonden mensen op culinaire wijze te laten proeven hoe smaakvol zoutarm eten kan zijn. In de aanloop naar World Kidney Day op 9 maart lanceert de Nierstichting op 7, 8 en 9 maart de restaurant driedaagse ‘Proef de ongezouten waarheid’.

Bijna twintig toprestaurants in Amsterdam, ‘t Gooi en omgeving waaronder De Nederlanden, The Harbour Club, Nick Vollebregt Jazz Café en Restaurant Soigné serveren tijdens de driedaagse een zoutbewuste lunch of diner.

 

 

Bewustwording zoutconsumptie

Veel Nederlanders weten wel dat te veel zout eten slecht is voor hun gezondheid, maar slechts een vijfde denkt dat ze zelf te veel zout eten. De ongezouten waarheid is echter dat bijna iedereen in Nederland 85 procent te veel zout eet, zoals blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het zit in veel meer producten dan men vaak denkt. De driedaagse is bedoeld om mensen hiervan bewust te maken en om hen te laten ervaren dat zoutbewust eten heel lekker en smaakvol kan zijn.

 

 

Andere smaakmakers dan zout

‘Minder zout eten is ook veel smaakvoller dan de meeste mensen denken’, zo stelt de Nierstichting. De stichting wil mensen dit laten ervaren tijdens de restaurant driedaagse. Steeds meer mensen eten buitenshuis. Voor wie nu ook buitenshuis culinair en zoutbewust geïnspireerd wil worden, organiseert de Nierstichting deze restaurant driedaagse in samenwerking met Nederlandse toprestaurants.

 

Toprestaurants

Restaurant BAK in Amsterdam laat weten dat zij door een diëtiste van de Nierstichting begeleid worden. Zij benadrukken graag dat ‘zoutarm niet flauw hoeft te zijn’ en gebruiken bijvoorbeeld minder dan 2 procent zout bij het maken van een brood en brengen gerechten op smaak door fermentatie, roken, kruiden en specerijen en gebruiken een speciale zoutarme bouillon.

 

Wilco Berends, patron cuisinier van De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht: ‘Proef de ongezouten waarheid daagt mij uit als chef-kok andere smaakmakers te vinden voor het behalen van dezelfde smaakbeleving van mijn gerechten.’

 

Goed doel

Deelnemende toprestaurants in Amsterdam, ‘t Gooi en omgeving bieden op 7, 8 en 9 maart 2017 een zoutbewust menu aan. Vanaf 1 februari kunnen gasten via Proefdeongezoutenwaarheid.nl een lunch of diner reserveren. Een deel van de opbrengst gaat naar de Nierstichting.

Reageer op dit artikel