nieuws

Extra calorieën in koffie en thee tikken flink aan

Algemeen

Extra calorieën in koffie en thee tikken flink aan

Ongemerkt krijgen veel Amerikanen extra kilocalorieën binnen met het dagelijkse kopje koffie of thee. Dat blijkt uit een studie van onderzoeker Ruopeng An die consumptiecijfers uit de periode 2001 tot 2012 analyseerde. De studie laat zien hoeveel extra kilocalorieën Amerikanen afkomstig van suiker en (verzadigd) vet binnenkrijgen, wanneer zij hun koffie en thee op smaak brengen.

‘De bijdrage van dit alles aan de totale dagelijkse energie-inname lijkt klein, maar de dagelijkse hoeveelheid extra kilocalorieën, kunnen zorgen voor gewichtstoename’, zegt An. Veel van de 160 miljoen koffie- en theedrinkende Amerikanen mikken suiker, melk, siropen of andere calorierijke toevoegingen in hun warme drank. Zo blijkt uit de data die An gebruikte en afkomstig zijn uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), waarbij vragenlijsten zijn afgenomen onder 13.185 volwassen koffiedrinkers en 6.215 volwassen theedrinkers.

 

Extra calorieën

De toevoegingen van de Amerikaanse koffiedrinkers zijn vaak energiedicht, rijk aan vet en laag in voedingswaarde. De data laten zien dat degenen die toevoegingen in hun koffie gebruiken dagelijks ongeveer 69 kilocalorieën meer binnenkrijgen dan drinkers van zwarte koffie. Meer dan zestig procent van de extra kilocalorieën is afkomstig van suiker. Vet staat op de tweede plaats.

De energie-inname die theedrinkers met toevoegingen meer binnenkrijgen dan ‘kale thee’ drinkers bedraagt meer dan 43 kilocalorieën. Bij thee is suiker voor 85 procent verantwoordelijk voor de extra energie-inname.

 

Calcium

Onderzoeker An keek ook naar de inname van calcium met de toevoeging van melkproducten aan koffie of thee. Hij signaleert dat deze inderdaad wat calcium leveren, maar de bijdrage hiervan aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is volgens hem verwaarloosbaar. De ADH voor calcium in de VS is 1000 tot 1300 mg per dag (in Nederland 1000 tot 1200 mg per dag), afhankelijk van de leeftijd en zwangerschap. Met de toevoeging van melkproducten aan koffie of thee nemen de Amerikanen gemiddeld 22 mg in.

Reageer op dit artikel