nieuws

Proefdieronderzoek: ontstekingsstatus buikvet essentieel bij ontstaan obesitas

Algemeen

Proefdieronderzoek: ontstekingsstatus buikvet essentieel bij ontstaan obesitas

Niet de hoeveelheid buikvet, maar de ontstekingsstatus ervan speelt een essentiële rol bij het ontstaan van aan obesitas gerelateerde ziekten. Dat blijkt uit een promotiestudie van Petra Mulder, onderzoeker bij TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens Mulder zullen de resultaten van grote invloed zijn op diagnose- en behandelingsstrategieën.

In veel landen heeft ruim een kwart van de volwassenen een vervette lever waardoor zij een gezondheidsrisico lopen. Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is inmiddels de meest voorkomende chronische leverziekte, maar de ontstaanswijze en de onderliggende mechanismen zijn nog grotendeels onduidelijk, zo meldt TNO in een persbericht.

Mate van ontsteking

De afgelopen vier jaar deed promovenda Petra Mulder onderzoek bij TNO naar het ontstaan en de ontwikkeling van NAFLD bij muizen. Daaruit bleek dat daarbij niet de totale vetmassa van belang is, zoals vaak wordt gedacht, maar de mate van ontsteking van het vet. Om deze reden ontbreken effectieve en betrouwbare behandelingsstrategieën die ingrijpen op de ontstaanswijze van NAFLD. ‘Er zijn grote verschillen tussen de verschillende vetdepots in het lichaam, waarbij specifieke typen buikvet schadelijk zijn’, aldus Mulder.

Chronische ontsteking vetweefsel

‘Mensen die een overschot aan energie of macronutriënten tot zich nemen, lopen het risico een chronische ontsteking te ontwikkelen van onder andere het vetweefsel en de lever. Deze metabole ontsteking speelt een belangrijke rol in veel stofwisselingsziekten’, aldus Mulder. Ze heeft uitgezocht welke stoffen deze vetcellen produceren en afgeven aan het bloed. Hieruit blijkt dat het vooral gaat om een aantal vetzuren die elders ontstekingsreacties uitlokken.

Interventies

De uitkomst van het dierproef onderzoek is gebruikt om verschillende nieuwe mogelijkheden tot interventie of behandeling in het ziekteproces bij muizen te onderzoeken. Hierbij was het doel om het buikvet gezond te houden, waardoor gezondheidsrisico’s worden verminderd. Wetenschapper Robert Kleemann van de afdeling Metabolic Health Research bij TNO: ‘Deze interventies bestaan voor een deel uit aanpassingen in de voeding maar het betrok ook farmacologische interventies’.

Internationaal initiatief ‘Metabolic health’

Het onderzoek van Mulder wordt door TNO beschouwd als een zeer waardevolle aanvulling op het klinisch onderzoek op het gebied van NAFLD. ‘We gaan hierop verder en hebben vanuit TNO een groot internationaal initiatief rondom metabole gezondheid opgezet, met bedrijven uit verschillende sectoren. We denken dat juist de verbinding tussen geneesmiddelenontwikkelaars, voedingsbedrijven en diagnostiek leidt tot effectieve interventies en gezondere mensen’, zegt Kleemann.

Reageer op dit artikel