nieuws

Atletiekunie: ‘meer aandacht voor gezondere snacks sportkantine’

Algemeen

Atletiekunie: ‘meer aandacht voor gezondere snacks sportkantine’

De vraag naar gezondere voeding in sportkantines groeit. Als het aan Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) ligt, kunnen bezoekers van atletiekclubs binnenkort meer gezonde producten in de kantine vinden.

De twee partijen gaan een samenwerking aan waarmee zij clubs in het land helpen hun kantine gezonder te maken.

De vraag naar gezondere voeding bij sportkantines groeit, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK. Volgens de 482 ondervraagde verenigingsbestuurders bestaat het aanbod in zeven op de tien verenigingskantines meer uit ongezonde dan gezonde(re) producten.

 

Zo’n zestig procent van de kantinebezoekers wil meer gezonde producten in de sportkantine. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier instituut voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek over de periode 2011-2014.

 

(Nóg beter) advies clubs

Het onderzoek van het Mulier instituut vormde de aanleiding van de samenwerking tussen de KNAU en JOGG. ‘Met deze samenwerking kunnen we bovendien clubs die al gezonde producten serveren nóg beter adviseren hoe zij kunnen bijdragen aan een vitaal Nederland’, aldus Joëlle Staps, directeur a.i. KNAU.

 

Team:Fit project

Met het project Team:Fit laat de unie sportclubs zien hoe zij het kantineaanbod gezonder kunt maken. Atletiekclubs kunnen zo heel gemakkelijk voldoen aan de groeiende vraag naar gezonde voeding. ‘Kantines creëren hiermee ook een gezondere omgeving voor kinderen, dubbele winst dus’, aldus Marjon Bachra, directeur van JOGG.

 

Gezonde drankjes en tussendoortjes

Een voorbeeld om gezondere dranken zichtbaarder te maken geven voetbalverenigingen Blauw Geel ’38 en RKVV Den Dungen uit Noord-Brabant. De verenigingen voegden een drankje met minder suiker aan het assortiment toe.

 

‘Sportdrankjes smaken vaak heel zoet en kinderen zijn erg smaakgevoelig, zo zegt kantinebeheerder Blauw Geel ‘38 Manuela Kuijpers. Hier hebben we daarom Fruity Water ingezet, een goed voorbeeld van een lekker product met minder suiker.’

 

Andere voorbeelden zijn het uitdelen van fruit aan de jeugd. De Veghelse club haalt ook friet en kroketten uit het assortiment en biedt alternatieven als gezonde broodjes. Om de consumptie hiervan te stimuleren, werkt de voetbalclub met een gezond broodje van de maand.

 

Samen kom je verder

Sportclubs die zich aansluiten bij Team:Fit, een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, krijgen kosteloos een adviseur op bezoek. Die helpt de clubs bij het organiseren van een gezonder aanbod in de sportkantine volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum.

 

Reageer op dit artikel