nieuws

‘Kinderen die met groente en fruit spelen consumeren het eerder’

Algemeen

‘Kinderen die met groente en fruit spelen consumeren het eerder’

Kinderen die gedurende etenstijd fruit en groente niet direct te verorberen maar wordt toegelaten om het vast te grijpen en erin te knijpen zijn minder vaak moeilijke eters. Dat blijkt uit onderzoek aan De Montfort University Leicester, gepubliceerd in Appetite.

Kinderen kregen in het onderzoek toestemming om onbegrensd met voedsel als banaan, tomaat en sinaasappel te spelen en dat beïnvloedde hun consumptie ervan positief: zij probeerden er meer van dan kinderen die net met voedsel ‘speelden’. De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat de zintuiglijke waarnemingen aanraken en voelen, anders dan proeven, de katalysatoren kunnen zijn om kinderen aan te moedigen gezonder te eten.

 

Drie groepen kleuters

Helen Courthard, van De Montfort University, verdeelde 62 Britse kleuters van drie tot vier jaar oud over drie groepen. Groep één kreeg broccoli, wortel, spinazie, banaan, radijs, sperzieboon, sinaasappel, citroen, komkommer, tomaat en bosbes. Zij werden gevraagd met het voedsel plaatjes na te maken uit het boek The very hungry caterpillar (het boek Rupsje nooitgenoeg in Nederland). Bij het namaken werden zij gestimuleerd het voedsel te vervormen waar nodig.

 

De tweede groep werd gevraagd, in plaats van met voedsel, met knutselspullen als veren, glitter en foamfiguurtjes te spelen.

 

Een derde groep speelde eenzelfde spel als groep één, maar hierbij moesten de kinderen een onderzoeker aanwijzingen geven bij het namaken, maar kregen zij zelf geen voedsel in handen.

 

Granaatappel en kiwi

Direct na het spelen werd alle kinderen hetzelfde fruit en groente gepresenteerd en gevraagd of zij er iets van wilden eten. De resultaten onthulden dat de kinderen die tactiel met voedsel gespeeld hadden (groep één) significant meer fruit en groente probeerden dan de overige kinderen.

 

De kinderen zijn gedurende het experiment nooit aangemoedigd of verzocht een voedingsmiddel te consumeren. Daarentegen namen de kinderen uit groep één gezondere snacks zonder aansporen.

 

De onderzoekers denken dat de positieve uitkomst komt doordat kinderen zich het voedsel eigen konden maken. De grootste winst werd behaald bij voeding waar een gemiddeld kind minder bekend mee is, zoals granaatappel en kiwi.

Reageer op dit artikel