nieuws

‘Meer botbreuken door maagbeschermers bij nierpatiënten’

Algemeen

‘Meer botbreuken door maagbeschermers bij nierpatiënten’

Nierpatiënten hebben ongeveer een twee keer grotere kans op een botbreuk dan mensen zonder nierproblemen. Dat is onder meer te wijten aan maagbeschermers die ze slikken.

Dit blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen dat vorig jaar is gepubliceerd in het tijdschrift Nephrology Dialysis Transplantation.

De onderzoekers vergeleken gegevens van ruim negenduizend Deense nierpatiënten met die van meer dan vier miljoen niet-nierpatiënten. Op de nieuwssite NierNieuws geeft nefroloog Eric van Bommel,  internist bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, zijn visie over het Deense onderzoek.

 

 

Maagbeschermers

Van Bommel bevestigt dat een van de specifieke botaandoeningen bij dialyse nu eenmaal is dat patiënten botafwijkingen krijgen ten gevolge van nierproblemen. In vaktermen gaat het om renale osteodystrofie.

 

Osteodystrofie komt door de nierziekte zelf, maar mogelijk ook door de medicijnen die nierpatiënten slikken, zo stellen de Deense onderzoekers. Ze vonden dat patiënten die maagbeschermers slikten een nog groter risico hadden om iets te breken.

 

Magnesiumtekort

Een verklaring is dat langdurig gebruik van maagbeschermers zorgt voor een tekort aan magnesium in het lichaam, aldus Van Bommel. De Deense onderzoekers geven aan dat een magnesiumtekort de kans op een botbreuk verhoogt omdat het de botsterkte verlaagt.

 

Magnesiumopname in darm

Naar schatting ontwikkelt één tot vijftien procent van Nederlanders die maagbeschermers slikken een magnesiumtekort, weet Lisanne Gommers die ook op het onderzoek reageert in NierNieuws. Zij doet in Nederland promotieonderzoek naar maagbeschermers aan het Radboud UMC.

 

‘Het lijkt erop dat maagbeschermers zorgen dat magnesium minder snel goed wordt opgenomen in de darm, voornamelijk wanneer mensen deze langdurig slikken’, zegt de promovenda.

 

Gommers signaleert dat wanneer mensen stoppen met maagbeschermers de bloedwaarde van magnesium weer herstelt. ‘Het is daarom belangrijk dat we altijd kritisch kijken of een maagbeschermer echt wel nodig is.’

 

Gebrek beweging en spierkracht

De Deense onderzoekers plaatsen wel kanttekeningen bij hun onderzoek. Ze wisten niet van de patiënten met een botbreuk of zij vitamine D, calciumtabletten of fosfaatbinders slikten. Deze informatie is wel van belang omdat deze vitamine en mineralen naast magnesium ook een belangrijke rol spelen bij vorming van botweefsel.

 

Ook bewegen nierpatiënten relatief weinig volgens de onderzoekers en hebben ze weinig spierkracht, daar worden de botten ook niet sterker van. Vooral oudere dialysepatiënten vallen makkelijker omdat ze ook niet sterk zijn, aldus de wetenschappers.

 

Het bericht op de website NierNieuws is hier te lezen.

Reageer op dit artikel