nieuws

Nieuwe plantensterolen toepassing van Lipofoods

Algemeen

Nieuwe plantensterolen toepassing van Lipofoods

Lipofoods zet zijn nieuwe Lipohythol poeder in de markt. Dit moet het toevoegen van plantensterolen in het productieproces van voedingsmiddelen nog makkelijker en goedkoper maken.

Lipohytol is een fijne poeder dat direct bij de productie van het voedingsmiddel verwerkt kan worden zonder dat het aanpassingen vereist in het productieproces.

Sterolesters

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van sterolesters. Die moeten geëmulgeerd worden, waardoor fabrikanten de temperatuur van het recept moet verhogen, zodat de sterolesters kunnen worden verwerkt in de voedingsmiddelen.

Negentig procent plantensterolen

Met Lipohytol van Lipofoods is de temperatuurverhoging in het productieproces niet nodig en kan er ook minder toegevoegd worden. “Sterolesters bevatten zestig procent plantensterolen, terwijl de liphytol negentig procent bevat. Hierdoor hoeft er ook nog eens minder te worden toegevoegd om toch dezelfde hoeveelheid aan plantensterolen in voedingsmiddelen te krijgen,” aldus Isabel Gomez, marketing manager Lipofoods.

Tijd en kosten besparing

Gomez vertelt: “Het maakt het mogelijk om fytosterolen makkelijk toe te voegen aan veel voedingsmiddelen en dranken. Door middel van processors kunnen we ervoor zorgen dat de fytosterolenemulsies zich oplossen in de vloeibare voedingsmiddelen zonder de temperatuur in het proces te verhogen. Hierdoor kunnen we met de productieprocessen met fytosterolen tijd en geld besparen.”

Vrij van palmolie

De nieuwe formule van Lipofoods bevat geen palmolie. Hiermee wil Lipofoods de belangen van zijn afnemers steunen omtrent de ecologische impact van de palmolieteelt.

Verwachte vraag naar fytosterolen

Grand View Research, een bedrijf voor actiegerichte marktonderzoeksrapporten, laat weten dat de wereldwijde markt voor fytosterolen naar schatting 989,8 miljoen Amerikaanse dollars zal behalen voor 2020. Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) zal naar verwachting 7,2 procent zijn.

Goedkeuring

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft goedkeuring gegeven voor een dagelijkse inname van 1,5-2,4 gram aan plantensterolen per dag, om een positief effect te behalen op het totaalserumcholesterol.

Cholesterol verlagende werking

Fytosterolen (plantensterolen) zijn steroïde verbindingen afkomstig van planten. Ze lijken veel op cholesterol deeltjes, waardoor het lichaam, tijdens de absorptie in de darmen, minder cholesterol deeltjes opneemt. Het lichaam wordt als het ware voor de gek gehouden. Hierdoor hebben fytosterolen een positief effect op het totale serumcholesterol in het bloed.

Reageer op dit artikel