nieuws

Questionmark: ‘Bijna de helft van alle smeerkazen is te zout’

Algemeen

Questionmark: ‘Bijna de helft van alle smeerkazen is te zout’

Bijna de helft van alle smeerkazen op de Nederlandse markt bevat teveel zout. Dit komt naar voren uit een onderzoek van onderzoeksbureau Questionmark. In het onderzoek werd gekeken naar het zoutgehalte, verzadigd vetgehalte en het dierenwelzijn.

De gehalten aan verzadigd vet en zout werden beoordeeld aan de hand van de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Zoutgehalte

In het onderzoek telde het zoutgehalte en verzadigd vetgehalte allebei voor 37,5 procent mee en het dierenwelzijn/milieu telde voor 25 procent mee.

Toch was het zoutgehalte volgens Questionmark het meest schrikwekkend. De top drie van de producten bestond uit La Vache Qui Rit light, La Vache Qui Rit smeerkaas voor elke dag en La Vache Qui Rit original. Hierbij bleek de La Vache Qui Rit light een zout gehalte had van 1,5 gram zout per 100 gram, de La Vache Qui Rit smeerkaas voor elke dag 1,6 gram zout per 100 gram en de La Vache Qui Rit original 1,8 gram zout per 100 gram product.

Biologisch niet altijd gezonder

Uit het onderzoek van Questionmark komt daarnaast naar voren dat het zoutste product, volgens de verpakkingen, de Bio Verde smeerkaas is met 4 gram zout per 100 gram product. Volgens het onderzoeksbureau geeft dit weer dat biologisch niet altijd gezonder is.

Uiteindelijk vallen er volgens de smeerkaaswijzer van Questionmark 17 van de 37 producten buiten de zoutrichtlijnen van het Voedingscentrum, die op 2,05 gram per 100 gram ligt. Drie van de 37 smeerkazen bevatten meer dan 14 gram verzadigd vet per 100 gram.

Reageer op dit artikel