nieuws

Voedingsindustrie ergert zich aan bureaucratie rondom gezondheidsclaims

Algemeen

Voedingsindustrie ergert zich aan bureaucratie rondom gezondheidsclaims

Professionals vinden dat de Europese regelgeving rond voedingsmiddelen de innovatie van nieuwe producten tegenwerkt. Dit blijkt uit een enquête die is gehouden onder professionals uit de voedingsindustrie door beursorganisatie Vitafoods Europe.

De enquête werd onder 208 professionals gehouden en was een vervolg op de enquête die een jaar eerder werd plaatsvond. Één op de drie respondenten gaf aan dat de huidige EU-regels niet helpen. Het jaar ervoor was het nog één op de vier. 34 procent van de respondenten vindt de regulatie wel behulpzaam, al was dit vorig jaar nog 37 procent.

De stijging in frustratie over de regelgeving onder professionals is volgens experts niet verrassend. Zo zegt Dr Annegret Nielsen, Senior Consultant at analyze & realize, dat het moeilijker is geworden om nieuwe producten te ontwikkelen die voldoen aan de regelgeving. 

Gezondheidsclaims 

Een kwart van alle professionals geeft aan dat een herziening van de regels zou helpen. Vooral de regulering rondom gezondheidsclaims is een probleem. Klinische testen moeten bewijzen dat het product aan de regels voor gezondheidsclaims voldoet. Echter, deze klinische test vormen een grote investering van tijd en geld. Dit vormt een grote barrière om in onderzoek te investeren en daarom zijn bedrijven er behoudend in.

Plantenextracten

De ontwikkelaars van plantenextracten geven aan veel last te hebben van de huidige regels. De European Food Safety Authority (EFSA) moet duizenden aanvragen tot gezondheidsclaims beoordelen. De Europese Commissie (EC) en lidstaten zijn het niet eens over de invulling van regulering rondom kruidengeneesmiddelen. Plantenextracten vallen hier ook onder. Sector specifieke regulering zou een oplossing kunnen zijn. Één op de vijf professionals geeft aan het hier mee eens te zijn.

Ontmoediging nieuwe innovaties

Grootste zorg van experts is dat het huidige regulering innovatie ontmoedigt. De hoop ligt op het nieuwe reguleringsprogramma genaamd Regulatory Fitness and Performance (REFIT). Dit programma van de EC moet zorgen voor een versimpeling van de regels rondom gezondheidsclaims.

Vitafoods is een beurs voor producten die plaats vindt van 15 tot 17 mei in Geneve. De wetgeving rond gezondheidsclaims is een belangrijk thema op deze beurs.

Reageer op dit artikel