nieuws

Onderzoek moet zorgen voor onderbouwing gezondheidseffecten groente en fruit

Algemeen

Onderzoek moet zorgen voor onderbouwing gezondheidseffecten groente en fruit

Brightland Campus ontving subsidie voor het project ‘De waarden van groenten en fruit’. Dit project moet producenten van groente en fruit een betere onderbouwing van de gezondheidseffecten van hun producten opleveren.

De partners in het project zijn: Brightlands Campus Greenport Venlo en vers+ samen met bedrijven zoalsBejo, Koppert Cress en Van Rijsingen Green en de kennisinstellingen HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en Maastricht University.het ‘De waarden van groenten en fruit’ gestart. 

 

Het project  moet  zorgen voor een  wetenschappelijke basis voor de gezondheidseffecten van groente en fruit. 

 

Meetmethodes

In het programma worden twee meetmethodes ontwikkeld en gecombineerd om er achter te komen wat de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten van specifieke groente- en fruitsoorten zijn. Dit wordt ontwikkeld door de HAS en Avans Hogeschool die samenwerken binnen Grow Campus.

 

HAS lector Herman Peppelenbos: “In het project worden voor een aantal belangrijke producten en relevante inhoudsstoffen de bestaande methoden vergeleken gecombineerd en geoptimaliseerd. De innovatieve meetmethode die hierdoor ontstaat, is uitwisselbaar, efficiënter en goedkoper. Hierdoor kan er vaker routinematig gecontroleerd worden wat er in de verschillende producten zit.” 

 

 

Maastricht University

Voor onderbouwing van de gezondheidseffecten van groenten en fruit is Maastricht University

betrokken. Er wordt een zogeheten challenge model ontwikkeld om gezondheidseffecten vast te stellen van verschillende stoffen uit groente en fruit.

 

Dr. Alie de Boer, Maastricht University: “Het ontwikkelen van zo’n model sluit aan op de huidige wetenschappelijke discussie over het meten en onderbouwen van effecten die je mag verwachten van voeding. Door zulke methoden verder te ontwikkelen, kunnen we in de toekomst een combinatie van stoffen en gezondheidseffecten van het hele product gaan meten.”

 

Het project start in 2019 en loopt tot 2023.

 

Reageer op dit artikel