nieuws

BMI van kinderen is sterk geassocieerd met heupaandoening SCFE

Algemeen

BMI van kinderen is sterk geassocieerd met heupaandoening SCFE

Hoe hoger de BMI van een kind, hoe groter het risico op de heupaandoening Epifysiolyse (SCFE). Kinderen met morbide obesitas hebben een bijna 20 keer zo groot risico op het ontwikkelen van deze aandoening dan kinderen met een gezond gewicht. Dat komt naar voren uit de studie Childhood Obesity en Slipped Capital Femoral Epiphysis die verschenen is in Pediatrics.

Bij Epifysiolysis Capitis Femoris (SCFE) glijdt het heupkopje van het dijbeen af. Dit gebeurt omdat de verbindingsplaats, de groeischijf (iets) verzwakt is. Er is geen duidelijke, precieze oorzaak van het ontstaan van SCFE bekend. Erfelijke factoren hebben geen invloed, maar er zijn een aantal factoren die het risico op het ontstaan van een SCFE vergroten waaronder overgewicht.

Cohortstudie

Daniel Perry en zijn team voerden een cohortstudie uit aan de Universiteiten van Liverpool,  Oxford en Aberdeen en het Alder Hey Children’s ziekenhuis in Liverpool. In de studie werden BMI-metingen van 6.000.000 basisschoolkinderen uit Schotland tussen de 5 en 6 jaar oud verzameld. Aan de hand van een landelijke database van ziekenhuisopnames en gezondheidstestjes werd de onderzoeksgroep geanalyseerd op zowel de BMI als de status van SCFE. Behalve bij deze onderzoeksgroep deden Perry en zijn team nog screeningsonderzoeken bij een subgroep van basisschoolkinderen tussen de 11 en 12 jaar oud.

Lichaamsgewicht en het risico op SCFE

Volgens de studie blijkt dat 75 procent van de totale onderzoekspopulatie obesitas had. Daarnaast was er een sterke biologische associatie tussen de BMI bij kinderen tussen de 5 en 6 jaar oud en het ontwikkelen van SCFE, een verhoogde factor van 1,7.

Morbide obesitas en het risico op SCFE

De kinderen met ernstige obesitas (BMI hoger dan 30) tussen de 5 en 6 jaar oud hadden 5,9 keer meer risico op het ontwikkelen van SCFE vergeleken met kinderen die een gezond gewicht hebben. Verder blijkt uit het onderzoek dat de kinderen met ernstige obesitas op 11 tot 12 jaar, 17 keer meer kans hadden op het ontwikkelen van de ziekte SCFE.

 

Reageer op dit artikel