nieuws

Consumptie 100% sinaasappelsap leidt niet tot verhoogd risico op diabetes type 2

Algemeen

Consumptie 100% sinaasappelsap leidt niet tot verhoogd risico op diabetes type 2

Het drinken van een 250 ml verse sinaasappelsap per dag leidt niet tot een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een recent epidemiologisch onderzoek van het Center for Chemica l Regulation and Food Safety.

De onderzoekers constateerden dat het drinken van 100% sinaasappelsap geen negatief effect heeft op risicofactoren voor type 2 diabetes. Uit de analyses blijkt verder dat er geen verschil te zien is in gewicht- en vetverlies bij de doelgroep die dagelijks 200 kcal extra sinaasappelsap (incl. 46 gram natuurlijk aanwezige suikers in het sap) consumeerde.

 

Bijdrage bioactieve bestanddelen

Daarnaast blijkt dat de insulinegevoeligheid, het lipideprofiel en de ontstekingsstatus verbeterd was bij de groep die dagelijks  sinaasappelsap drinkt.

 

Het insulineniveau daalde met 18 procent, het totaal cholesterol met 24% en de ontstekingsstatus  met 33% bij de doelgroep die de sinaasappelsap dagelijks nuttigde.

 

De onderzoekers denken dat de bioactieve bestanddelen (vb. hiervan zijn flavonoïden en carotenoïden) hier een grote bijdrage aan hebben geleverd.

 

Afslankprogramma

In het kader van het onderzoek, voerde de Sao Paulo State University, Brasil, School voor Farmaceutische Wetenschappen een afslankprogramma uit. Het doel van het onderzoek was om met een 12 weken durend geïndividualiseerd caloriearm dieet ( CaD) de patiënten te laten afvallen.

 

78 obesitaspatiënten kregen hiervoor metabole en gezondheidsparameters toegediend. De helft van de patiënten nuttigde naast het voorgeschreven dieet dagelijks een relatief grote hoeveelheid (namelijk 500 ml) sinaasappelsap, de andere helft niet.  

 

Dieetplan

Het dieetplan was gebaseerd op de berekende dagelijkse energiebehoefte van elk individu, verminderd met 500 kcal/dag. Tijdens dit dieet kregen de deelnemers het advies om een deel van hun dagelijkse voedsel te vervangen door producten weergegeven op een voedselvervangingslijst op basis van de voedselgroepen van MyPlate, zoals fruit, groenten, granen, eiwitten, zuivel en andere (olie, suiker, zout).

De proefpersonen werden verdeeld in een groep die alleen een CaD volgden of aan een groep met Cad plus dagelijkse consumptie van 500 ml 100% SS. Daarnaast waren alle deelnemers waren onder strenge controle tijdens het onderzoek. Zodat de metingen nauwkeurig onderzocht konden worden en de resultaten valide zijn. 

 

Reageer op dit artikel