nieuws

Kant-en-klare stampotten meestal te zout

Algemeen

Kant-en-klare stampotten meestal te zout

Slechts drie van de 46 door Questionmark onderzochte kant-en-klare stamppotten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. Negentig procent van de beoordeelde stamppotten is te zout. Het goede nieuws is dat ruim 65 procent van de stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap het keurmerk voor 1 ster Beter Leven mag voeren. Een en ander blijkt uit de zogenoemde stamppotwijzer van Questionmark.

De Zuurkoolstamppot van Daily Chef (Lidl) bevat maar liefst 93% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout van 6 gram en eindigt daarmee onderaan in de Stamppotwijzer. ‘Omdat het om een hele maaltijd gaat is het extra teleurstellend dat er zoveel zout in zit’, vindt de directeur van Qustionmark Charlotte Linnebank. ‘Je kunt hierdoor niet zelf kiezen of je meer of minder zout toevoegt aan je maaltijd. En waarschijnlijk zijn mensen ook niet bewust dat ze met een zogenaamd gezonde stamppot een ongezonde hoeveelheid zout binnen krijgen.’

Beter Leven de nieuwe standaard
Ruim 65% van de kant-en-klare stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap bevat een 1 ster Beter Leven keurmerk. Dit certificaat staat voor een kleine verbetering op dierenwelzijn ten opzichte van gangbare vleesproducten en wijst erop dat 1 Ster Beter Leven in dit schap de nieuwe standaard is. Volgens Questionmark een mooi voorbeeld van hoe concurrentie op kwalitatieve waarden leidt tot meer diervriendelijke producten in de supermarkt.

Behalve op zout en een duurzaamheidskenmerk werden de 46 kant-en-klare stamppotten met vlees uit de Nederlandse supermarkten beoordeeld het gehalte verzadigd vet.

De weg omhoog
Volgens Questionmark laat de De Stamppotwijzer zien dat producenten de weg omhoog hebben gevonden voor wat betreft dierenwelzijn, maar er is nog geen reden voor een feestje. 1 ster Beter Leven behoort volgens Milieu Centraal niet tot de topkeurmerken omdat de verbeteringen ten opzichte van gangbare vleesproducten minimaal zijn. ‘In de Stamppotwijzer zakken zo’n tien producenten door de bodem door nog voor ongecertificeerd vlees te kiezen’, aldus Questionmark.

Stichting Questionmark 
Questionmark is een onafhankelijke stichting die consumenten in staat wil stellen om met objectieve informatie over gezondheid en duurzaamheid over voeding, zelf een bewuste keuze te maken.

Reageer op dit artikel