nieuws

Aanpassingen producten na Gouden Windei nominatie

Algemeen

Aanpassingen producten na Gouden Windei nominatie

Albert Heijn, Aldi en Vomar passen hun producten aan die genomineerd zijn voor het Gouden Windei 2018. De verkiezing van Foodwatch voor misleidende etiketten wordt elk jaar gehouden.

Albert Heijn is genomineerd om zijn zoete aardappel en kaasplakken, Aldi voor de olijf bak&braad olie en Vomar voor de roomboter rozijnbollen.

Ondanks dat de supermarktketens de producten aanpassen, blijven ze wel genomineerd. Wel wordt er gemeld dat de producten aangepast worden, zodat de stemmer hier rekening mee kan houden tijdens het stemmen.

Albert Heijn

Albert Heijn is genomineerd om zijn kaasplakken en zijn zoete aardappel. Bij de kaasplakken wordt er aangegeven dat de plakken 84 kcal per portie bevatten. Echter,  gaat dit aantal om een totaal van twaalf plakken, terwijl het product maar uit acht plakken kaas bestaat. Hierdoor bevat de kaas anderhalf keer zoveel kcal.

Albert Heijn heeft laten weten: “We hebben al eerder vastgesteld dat dit mogelijk verwarrend is. Daarom zullen we op alle nieuwe verpakkingen bij de opgave van het aantal Kcal uitgaan van een plak kaas van 30 gram in plaats van broodbeleg van 20 gram. Begin februari verwachten we de eerste nieuwe verpakkingen in de winkel.”

Ook de zoete aardappelpuree is genomineerd. Dit omdat er maar een derde zoete aardappel in verwerkt zit. Albert Heijn laat weten dat ze de verpakking aan gaan passen en duidelijk aan gaat geven dat er naast zoete aardappel ook gewone aardappel in de puree verwerkt zit.

Aldi Culinella olijf bak&braad

De bak & braadolie is genomineerd omdat deze maar 21% olijfolie bevat. Foodwatch gaf aan dat dit misleidend is naar de klant.

Aldi heeft het volgende laten weten: “We vinden het vervelend dat er mogelijk verwarring is ontstaan over onze Culinella Olijf. Wij passen de verpakking aan en gaan op de voorkant van het etiket vermelden dat het product 21% olijfolie bevat.”

De aanpassing is in het eerste kwartaal van 2019 volledig doorgevoerd.

Vomar roomboter reuze rozijnenbollen

Ook de roomboter reuze rozijnenbollen hebben een misleidende naam. Het product bevat maar 0,3% roomboter. Vomar geeft aan dat de verpakkingen zo snel mogelijk worden vervangen. Ook stelt de supermarktketen dat ze de verpakking van de roomboter feeststol 650 gram aan gaat passen. Ook deze heeft niet de juiste benaming. Roomboter zal bij beide producten uit de naam blijven.

De winnaar wordt een week voor kerst bekend gemaakt. Er zijn in totaal acht producten genomineerd.

 

 

Reageer op dit artikel