nieuws

Europees Parlement stemt in met transparantere voedselregels

Algemeen

Europees Parlement stemt in met transparantere voedselregels

Het Europees Parlement heeft een bindend voorstel om de Europese voedselwetgeving transparanter te maken afgelopen dinsdag gesteund tijdens een zitting in Straatsburg.

Het voorstel moet de veiligheidsbeoordeling van ‘gevoelige substanties’ als pesticiden en genetisch gemanipuleerd voedsel opener en betrouwbaarder te maken.

Glyfosaat

&lsquoMet de wijziging van de Europese voedselwetgeving geeft het Europees Parlement gehoor aan een initiatief tegen glyfosaat, dat opkwam voor meer openheid bij het nemen van beslissingen over voedsel en pesticiden. De verandering is tegelijk ook in lijn met de aanbevelingen die vorige week werden gedaan door de pesticidecommissie van het Europees Parlement. De nieuwe wetgeving gaat in als ook de EU-lidstaten hiermee instemmen’.

Aanpassing voedselwetgeving

‘Door deze aanpassing aan de voedselwetgeving kan Europa niet langer voedingsmiddelen of pesticides goedkeuren op basis van geheime industrie-studies, zoals het geval was bij de goedkeuring van het omstreden gif glyfosaat’ licht Europarlementariër Anja Hazekam van de Partij voor de Dieren toe. ‘Onderzoek moet voortaan gebeuren door onafhankelijke wetenschappers die hun bevindingen openlijk delen. Dat is een grote zege voor de voedselveiligheid en de gezondheid van mens en dier’.

De Partij voor de Dieren steunt het voorstel

‘De enige verantwoorde leidraad om te bepalen of voedsel en andere stoffen die we binnen krijgen veilig zijn, is het voorzorgsbeginsel’, vervolgt Hazekamp. ‘De gezondheid van mens en dier en het recht op een gezonde leefomgeving moeten altijd voorrang hebben op commerciële belangen van de gifproducenten,’

 

Reageer op dit artikel