nieuws

Petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’

Algemeen

Petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’

De Nederlandse Vereniging van mondhygiënisten (NVM) roept ouders op om de petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ te ondertekenen.

De petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ is ontstaan op initiatief van de moeder Ira van Eelen, omdat zij zich zorgen maakt over de mondgezondheid van de jongeren in Nederland. De belangenvereniging van mondhygiënisten ondersteunt haar initiatief.

Petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’

Afgelopen woensdag 5 december maakte het Nederlands Zorginstituut de uitkomsten van het Signalement Mondzorg 2018 bekend. Het Signalement Mondzorg komt om de drie jaar uit en bevat preventief tandheelkundig gegevens van jongeren tussen 5 en 23 jaar in Nederland.

 

Mondgezondheid verbeterd?

Het onderzoek voor het Signalement Mondzorg is uitgevoerd door het TNO in opdracht van de beroepsorganisatie. De studie laat zien dat de mondgezondheid van 5-jarigen in de afgelopen drie jaar is verbeterd. De mondgezondheid van de andere, onderzochte leeftijdsgroepen (11-, 17- en 23-jarigen) is gelijk gebleven of verslechterd. Dit geldt voor zowel de jongeren met een hoge sociaaleconomische status als voor hen met een lagere sociaaleconomische status.

 

Tandcariës veelvoorkomend op oudere leeftijd

De beroepsorganisatie geeft aan dat tandcariës altijd veel voorkomt onder jongeren. Gaatjes tot in het tandbeen komen voor bij 25% van de 5-jarige kleuters, bij 40% van de 11-jarige jongeren, bij 66% van de 17-jarigen en bij 80% van de 23-jarigen. Wanneer ook het voorstadium in de vorm van glazuurcariës wordt meegerekend, heeft 33 % van de 5-jarigen, 25% van de 11-jarigen, 5% van de 17-jarigen en 1% van de 23-jarigen een gebit zonder glazuurcariës. Daarnaast heeft een vijfde van de 17-jarigen en meer dan de helft van de 23-jarigen slijtage tot in het tandbeen.

 

Kinderen en de bewuste keuzes

De vereniging van mondhygiënisten vindt het belangrijk dat tieners bewuste keuzes maken rond eten en drinken waardoor gebitsproblemen als gaatjes en tanderosie kunnen worden voorkomen. Vooral producten die veel suikers en zuren bevatten kunnen gaatjes en tanderosie veroorzaken. Tanderosie is een sluipend proces dat lastig te herstellen is. Wanneer de tanderosie niet op tijd wordt behandeld, kunnen zuren het tandglazuur en het blootliggende tandbeen oplossen.

 

Wat kun je als ouder doen?

In de kindertijd liggen er volgens de organisatie veel verleidingen op de loer, zoals snoep, energiedrankjes en roken. Als ouder kun je je kind helpen om bewuste keuzes te maken.

v  Maak je kind ervan bewust dat zijn of haar gebit kwetsbaarder is dan een volwassen gebit. Zo krijgt tienerglazuur sneller gaatjes;

v  Vraag je kind of zijn of haar tandvlees weleens bloedt. Tandvlees hoort niet te bloeden. Wanneer dit wel zo is, is het tandvlees ontstoken en is het raadzaam om een mondhygiënist te bezoeken;

v  Vertel je kind om niet meer dan zeven keer per dag te eten/ en of te drinken. Zo krijgt het speeksel de tijd om zuuraanvallen te neutraliseren;

v  Maak je kind ervan bewust dat er in een groot deel van de producten die in de supermarkt liggen suikers zitten;

v  Controleer of je tiener met een mondbeschermer sport, zoals bij hockey;

v  Ga met je tiener naar de mondhygiënist wanneer je een stinkende adem waarneemt;

v  Praat met je tiener over de gevaren van roken. Roken is niet alleen slecht voor de algehele gezondheid, maar ook voor de mondgezondheid;

v  Bezoek samen met je tiener regelmatig een mondhygiënist en tandarts;

v  Tot 18 jaar zit mondzorg in de basisverzekering;

 

NVM-mondhygiënisten

NVM-mondhygiënisten is de beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland. NVM-mondhygiënisten staan borg voor professionele, preventieve mondzorg.

 

 

Reageer op dit artikel