nieuws

Ekomenu komt met op-DNA-gebaseerde maaltijdpakketten

Algemeen

Ekomenu komt met op-DNA-gebaseerde maaltijdpakketten

Ekomenu heeft zijn diensten uitgebreid. Vanaf heden kunnen consumenten ook maaltijdpakketten bestellen op basis van DNA testen, intoleranties en bloedwaarden.

Ekomenu geeft consumenten zo de kans om een meer geïnformeerde keuze te maken in de leefstijl- en voedingskeuzes die Ekomenu hen biedt. De maaltijdpakketservice geeft dan aan welke van de maaltijden voor de komende week binnen die categorieën vallen, zodat de klant daaruit kan kiezen en thuis laten bezorgen of ophalen bij de dichtstbijzijnde Ekoplazalocatie.

Volgens Jack Stroeken, oprichter van Ekomenu, worden de gepersonaliseerde menu’s, met minder vlees bijvoorbeeld, opgesteld in samenwerking met het Diabetes Fonds, TNO, zorgverzekeraars en Wageningen Universiteit.

De DNA-, allergie- en bloedwaarden-testen kunnen worden aangeschaft via het bestelsysteem van Ekomenu, waarin bij stap drie de gewenste test kan worden gekozen. Bijvoorbeeld een DNA test van Mijnlabtest.nl.

Allergieën

Voedselintoleranties worden met de thuistestkit FoodDetective gemeten. Neem een klein bloedmonster met een vingerprikker, verdun het, en breng het aan op het bijgeleverde testplateau. Hierop bevinden zich kleine stippen met monsters van voedingsmiddelen.

Door het gebruik van detector- en ontwikkelingsmengsels wordt de aanwezigheid van IgG-antistoffen geïdentificeerd door één of meer blauwe stippen die verschijnen op het testplateau. De handleiding legt de resultaten vervolgens verder uit.

De test meet reacties voor 46 ingrediënten in de categorieën: granen, noten en bonen, vlees en vis, groenten, fruit en vruchten, en overige.

DNA test

De Basic-Gene DNA Test geeft, onder andere, inzicht in de reactie op (on)verzadigde vetten en koolhydraten, de afbraak van alcohol en lactose, en de behoefte aan vitamine D en foliumzuur.

Hiertoe neemt de consument thuis een wangslijmmonster af en stuurt dat op. Het DNA wordt vervolgens gesequenced door middel van gelelektroforese. De resultaten hiervan worden geïnterpreteerd volgens de meest recente onderzoeken en gerapporteerd.

Privacy

Gebruikers kunnen twijfelen aan het laten uitvoeren van een DNA-test, omdat ze iets uit handen geven wat ontzettend persoonlijk is en veel over hen zegt.

Mijnlabtest.nl geeft aan dat het alleen naar de plaatsen in het DNA kijkt wat nodig is voor het rapport. Het lab in Scandinavië waar de DNA-testen worden uitgevoerd doen hetzelfde.

Verder noemen Ekoplaza en Mijnlabtest.nl het recht om vergeten te worden. Alhoewel een kopie van de rapporten wordt opgeslagen, zodat deze kan worden opgestuurd mocht dat nodig blijken, kan worden aangegeven dat dat ongewenst is. Alle gegevens worden dan verwijderd.

Het Scandinavische lab is door Mijnlabtest.nl verkozen boven andere laboratoria in, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, vanwege betere bescherming van de privacy. In de VS maakt de Patriot Act het lastig om gegevens te beschermen.

Bloedwaarden

Het afnemen van de bloedtest kan thuis gebeuren. Het monster moet worden opgestuurd, zodat het laboratorium de bloedwaarden kan bepalen voor, onder andere, ferritine, cholesterol en bloedsuiker.

Validiteit

Het DNA-specifieke dieet, en trainingsprogramma, is in opkomst. Een onderzoek vanuit Stanford University uit 2018 heeft 609 volwassenen tot vijftig jaar oud op een gezond vetarm of gezond koolhydraatarm dieet gezet. De deelnemers hadden geen diabetes en een BMI  tussen de 28 en 40.

Gebaseerd op het DNA van de deelnemers kregen zij het dieet wat bij hun DNA past (gepast dieet) voorgeschreven, of het dieet wat niet bij hun DNA past (ongepast). Een jaar lang volgden de participanten het gepaste of ongepaste koolhydraatarme of vetarme dieet.

Alhoewel de mensen met het vetarme dieet gemiddeld  5.3 kilogram afvielen en koolhydraatarm 6.0 kg, is er onvoldoende bewijs gevonden om te zeggen dat het daadwerkelijk heeft geholpen. De huidige kennis over de wisselwerking van DNA en voedingsstoffen (nutrigenomica) is nog niet voldoende om DNA-specifieke diëten tot zijn recht te laten komen.

Reageer op dit artikel