nieuws

Kraanwater is lekkerder dan mineraalwater

Algemeen

Kraanwater is lekkerder dan mineraalwater

Tilburg heeft het lekkerste kraanwater van Nederland. Dat blijkt uit de Gouden Kraan verkiezing, georganiseerd door KRNWTR. In de Beurs van Berlage in Amsterdam proefden en stemden het publiek en de jury over kraanwater uit twintig grote Nederlandse steden.

Opvallend was dat Bar le Duc op de 21ste plek van de 25 geteste waters eindigde en werd beoordeeld als minder lekker dan de meeste kraanwaters. Volgens de jury is het duur en niet duurzamer dan het water uit de kraan.

Gouden kraan

Het Tilburgse kraanwater kreeg van de jury en het aanwezige publiek een 7,4. De jury omschrijft het Tilburgse kraanwater als ‘erg aangenaam, fris en mild, met een lange afdronk’. Het kraanwater uit Tilburg wordt geleverd door het waterleidingbedrijf BrabantWater.

Kraanwater en mineraalwaters

‘Op Wereldwaterdag (22 maart, red.) vragen we meer aandacht voor de hoge kwaliteit van ons kraanwater’, zegt Tom Niekamp van KRNWTR. ‘Het Nederlandse kraanwater is lokaal, duurzaam en gezond, waar we met recht trots op mogen zijn. Alle waters kregen een ruime voldoende en de meeste scoorden beter dan de dure mineraalwaters.’

Geen van de mineraalwaters: Spa Blauw, Chaudfontaine, Sourcy, Bar le Duc en Evian werd door de juryleden en het publiek herkend als mineraalwater tijdens het proeven. De conclusie die KRNWTR trekt is dat mineraalwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater. Daf Dubbleman van KRNWTR vindt dat de uitslag bewijst dat het kopen van single-use plastic waterflessen een zinloze verspilling is in Nederland.

Plasticsoep

Volgens Iris dapper van KRNWTR gooien de Nederlanders bijna 1 miljoen plastic waterflesjes weg per dag, een groot deel belandt in de natuur. Door kraanwater te drinken in plaats van water in flesjes draagt de Nederlander op een simpele manier bij aan het milieu.

De onafhankelijke jury

De onafhankelijke jury bestond uit Esmee Langereis (wijnjournalist), Marielle Thiadens (watersommelier), David Deijmann (kok bij restaurant Choux), Jose Mollura (koffiebrander bij Moyee Coffee), Almer Cremer (bierbrouwer bij De Eeuwige Jeugd) en Job Boodt (koffie expert van Bocca).

KRNWTR

KRNWTR promoot het drinken van kraanwater door het leveren van watertappunten (voor gekoeld, gefilterd plat en bruisend water), design karaffen, glazen, waterflessen en siropen. Dit alles om op een simpele manier bij te dragen aan verduurzaming.

Reageer op dit artikel