nieuws

Meer plantaardig voedingspatroon: minder gewichtstoename

Algemeen

Meer plantaardig voedingspatroon: minder gewichtstoename

Zhangling Chen, onderzoekster aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum van Rotterdam, won met haar onderzoek de Alpro Foundation Award voor beste publicatie.

Alpro logo

De hoofdboodschap in haar studie luidt dat een meer plantaardig voedingspatroon gepaard gaat met minder gewichtstoename en minder lichaamsvet.
De studie van Chen, onder begeleiding van dr. Trudy Voortman, vond plaats binnen de Rotterdam Study, waarin 9600 Nederlanders werden geïncludeerd. Bijzonder aan deze studie is, dat er een continue plant-based diet index berekend is. De gezondheidsvoordelen blijken volgens deze index groter naarmate er meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen worden geconsumeerd. Eerdere onderzoeken deelden deelnemers strikt in naar vegan, vegetariër of vleeseter, maar deze studie toont aan dat men niet volledig vegetarisch hoeft te eten om positieve resultaten te behalen.
In vergelijking met de groep met de laagste plant-based index, hadden degenen in de groep die het meest plantaardig voedingspatroon volgden (maar dus niet strikt vegetarisch of veganistisch) over een periode van gemiddeld 7 jaar een:

• Lagere BMI (-1,3 kg/m2)
• Kleinere tailleomtrek (-4,1 cm)
• Lager lichaamsvetpercentage (-2,9 procentpunt)

Deze groep met de hoogste plantaardige index gebruikte nog steeds een aandeel dierlijke producten, waaronder:

• Mediaan rood vleesinname van 81,6 g/dag
• Mediaan zuivelinname (melk + yoghurt): 64,3 g/dag

Genoemde groep consumeerde ook meer plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en volle granen. Deze manier van eten (doorgaans weinig verzadigde vetten, veel onverzadigde vetten en vezels) zal lichaamsgewicht en lichaamsvet ten goede komen.

(1) Chen Z, Schoufour JD, Rivadeneira F, Lamballais S, Ikram MA, Franco OH, et al. Plant-based Diet and Adiposity Over Time in a Middle-aged and Elderly Population: The Rotterdam Study. Epidemiology. 2019;30(2):303-310.

Over de Award

De Alpro Foundation Award voor beste wetenschappelijke publicatie beloont een jonge beloftevolle onderzoeker als hoofdauteur van een opmerkelijke publicatie op het gebied van plantaardige voeding (impact op gezondheid en/of duurzaamheid). De hoofdauteur moet verbonden zijn aan een Europese universiteit en moet jonger zijn dan 36 jaar. De prijs bedraagt 2500 euro voor de jonge wetenschapper.

Over de Alpro Foundation
De Alpro Foundation is een onafhankelijke vzw en werd opgericht in 1996 om het wetenschappelijke onderzoek naar voeding te ondersteunen en de kennis en het bewustzijn rond plantaardige voeding, gezondheid en duurzaamheid te bevorderen.

Reageer op dit artikel