nieuws

Prof. Fred Brouns: ‘Eet groente, fruit én volkoren’

Algemeen

Volkoren verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes type 2, coronaire hartziekten en darmkanker. Zelfs nog sterker dan groenten en fruit. Dat werd duidelijk tijdens het wetenschappelijk congres “Granen en chronische aandoeningen”, dat het Nederlands Bakkerij Centrum recent organiseerde als onderdeel van de EU-campagne “Brood uit Europa. Goed verhaal”.

Prof. Fred Brouns: ‘Eet groente, fruit én volkoren’

Volgens dagvoorzitter emeritus prof. dr. Fred Brouns van Maastricht University is er in de wetenschappelijke literatuur geen enkele onderbouwing voor het negatieve imago dat brood soms heeft. De boodschap voor consumenten is volgens hem: ‘Eet meer groenten, fruit én volkoren.’ Aan bod op het congres kwamen ook nieuwe inzichten in glutensensitiviteit en ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

FODMAP

Volgens spreker prof. dr. Gerd Bouma, MDL-arts in Amsterdam UMC, is de rol van gluten bij glutensensitiviteit steeds minder overtuigend en spelen bij een deel van de patiënten juist FODMAP’s een belangrijke rol. Diëtist Jenny Brouns en onderzoeker Daisy Jonkers van Maastricht UMC+ vertelden tijdens een workshop over hun ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

Stoelgang

Prof. dr. Lisbeth Mathus-Vliegen, MDL-arts in Amsterdam UMC ging in op de effecten van (graan)vezels op de stoelgang en een lager risico op ziektes zoals coronaire hartziekten en mogelijk dikke darmkanker.

Tenslotte sprak prof. dr. Pieter van ’t Veer van Wageningen University & Research over de effecten van een plantaardige voeding en noemde granen ‘het groene vlees’!

Het volledige congresverslag is te ontvangen via de nieuwsbrief van het Nederlands Bakkerij Centrum.

 


 

Wil je meer weten over de rol van koolhydraten in de voeding, kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres.

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Bekijk het programma

Meld u direct aan

Reageer op dit artikel