Afvallen ook op oudere leeftijd van belang

ouderen-en-eiwit

Obesitaspatiënten ouder dan 60 jaar kunnen met leefstijlveranderingen evenveel gewicht verliezen als jongere mensen. Leeftijd zou dus geen belemmering te hoeven zijn om af te vallen.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Warwick in Engeland, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Endocrinology. De onderzoekers analyseerden patiëntendossiers van een obesitas-afdeling van een ziekenhuis.

De studie is uitgevoerd bij het Warwickshire Institute for the Study of Diabetes, Endocrinology and Metabolism (WISDEM), de obesitas service van University Hospitals Coventry en Warwickshire (UHCW).

De onderzoekers selecteerden willekeurig 242 patiënten die tussen 2005 en 2016 de obesitas service WISDEM bezochten. Ze vergeleken twee groepen op het gewichtsverlies dat ze bereikten binnen hun periode op de afdeling, een groep onder de 60 jaar en een groep tussen 60 en 78 jaar.

Leefstijlverandering

Het afvalprogramma bestond uit leefstijlveranderingen, afgestemd op de individuele patiënt. De nadruk lag op veranderingen in het dieet, psychologische ondersteuning en aanmoediging van fysieke activiteit. De meeste patiënten die naar de obesitas service werden verwezen waren morbide obees met een BMI boven 40.

Gelijke hoeveelheid gewichtsverlies

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage van de gewichtsafname over beide leeftijdsgroepen statistisch gelijkwaardig zijn. Degenen van 60 jaar en ouder verminderden hun lichaamsgewicht gemiddeld met 7,3%, vergeleken met een gewichtsvermindering van 6,9% bij degenen onder de 60 jaar. Beide groepen brachten een vergelijkbare hoeveelheid tijd door bij de obesitas-service. Gemiddeld 33,6 maanden voor personen van 60 jaar en ouder, en 41,5 maanden voor personen jonger dan 60 jaar.

Relevantie gewichtsverlies groter bij het ouder worden

Volgens de studie zijn er meer dan vijftig comorbiditeiten van obesitas die kunnen worden verminderd bij afvallen, zoals diabetes en osteoartritis.

Hoofdauteur dr. Thomas Barber van de Warwick Medical School aan de Universiteit van Warwick zegt: ‘Gewichtsverlies is belangrijk op elke leeftijd, maar naarmate we ouder worden, is de kans groter dat we de gewichtsgerelateerde comorbiditeiten van obesitas ontwikkelen. Veel van deze zijn vergelijkbaar met de effecten van veroudering, dus je zou kunnen stellen dat de relevantie van gewichtsverlies groter wordt naarmate we ouder worden, en dit is iets dat we moeten omarmen.’

Misvattingen corrigeren

De onderzoekers hopen dat de bevindingen zullen helpen om heersende misvattingen over de effectiviteit en relevantie van afslankprogramma’s bij ouderen te corrigeren.

‘Zorgverleners en beleidsmakers moeten het belang inzien van gewichtsverlies bij ouderen met obesitas, voor het behoud van gezondheid en welzijn, en het faciliteren van gezond ouder worden’, zegt Dr. Barber.

Leeftijd mag geen leefstijlmanagement van obesitas in de weg staan

Leeftijd op zich mag volgens de studie niet bijdragen aan klinische beslissingen over de implementatie van leefstijlmanagement van ouderen.

Dr. Barber voegt toe: ‘In plaats van barrières te creëren voor oudere mensen om deel te nemen aan afslankprogramma's, zouden we dat proces proactief moeten faciliteren. Anders zouden we het risico lopen dat ouderen nog meer en onnodig worden verwaarloosd door maatschappelijke misvattingen over leeftijd.‘

Lees ook
MRI meet effect voeding in hersenen

MRI meet effect voeding in hersenen

Uit Voeding Nu 3: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat in het jaar 2050 meer dan twee miljard mensen 60 jaar of ouder zullen zijn. Deze mensen hebben vaak een sterk verhoogd risico op een verstoorde informatieverwerking in de hersenen (het cognitief functioneren), diabetes type 2, en hart- en vaatziekten. De Universiteit Maastricht voert...

Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Radboudumc wil eigen voeding gezonder maken

Vanaf 2022 gaat het Radboudumc over op gezonder voedsel, zo laat het universitair medisch centrum weten.