Alcoholgebruik en lichaamsbeweging *

attachment-Alcohol-december-2013

Weinig lichaamsbeweging in combinatie met overmatig alco- holgebruik kan leiden tot een verhoogd risico op overlijden aan hart- en vaatziekten. De negatieve impact van weinig li- chaamsbeweging bleek sterker dan overmatig alcoholgebruik. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 17.000 Engelse en Schotse mannen en vrouwen.

Het is bekend dat overmatig alcoholgebruik het risico op hart- en vaatziekten verhoogt en dat voldoende beweging dit risico kan verlagen. Ook in het onderzoek van Susanne Tielemans en Sabita Soedamah bleek dat personen met een matig alcoholgebruik een 30% lager risico hadden op het overlijden aan hart- en vaatziekten vergeleken met personen die geen alcohol consumeerden. Voor overmatig alcoholgebruik werd een 28% verhoogd risico gevonden vergeleken met matig alcoholgebruik, maar deze relatie was niet statistisch significant. Uit de huidige studie bleek ook dat veel lichaamsbeweging het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten verkleint.


Het was echter nog niet bekend wat de invloed van deze twee leefstijlfactoren samen is op het risico op hart- en vaatziekten. Het doel van deze studie was om deze twee factoren in combinatie te onderzoeken.


Onderzoeksopzet

Voor dit onderzoek is een grote database uit Engeland en Schotland gebruikt, waarin ongeveer 17.000 mannen en vrouwen uit de Health Survey for England en de Scottish Health Survey zijn bestudeerd. Tussen 1998 en 2003 zijn alcoholconsumptie en lichamelijke activiteit uitgebreid nagevraagd door middel van een vragenlijst. Zes combinaties van geen, matig tot veel (mannen: 21-35 units per week; vrouwen: 14-21 units per week) of overmatig alcoholgebruik (mannen: >35 units per week; vrouwen: >21 units per week) en weinig of veel lichaamsbeweging (≥3 uur voor mannen en ≥2 uur voor vrouwen per week matig intensief bewegen) zijn gevormd.


Lichaamsbeweging

Uit het onderzoek blijkt dat personen met zowel een combinatie van overmatig alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging als een combinatie van geen alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging een twee keer zo hoog risico hadden op overlijden aan hart- en vaatziekten in vergelijking met personen met een combinatie van matig tot veel alcoholgebruik en veel lichaamsbeweging. De negatieve impact van weinig lichaamsbeweging leek sterker te zijn dan overmatig alcoholgebruik.


*Deze resultaten komen uit beschrijvend onderzoek en moeten daarom voorzichtig worden geïnterpreteerd.


Susanne Tielemans, Sabita Soedamah-Muthu


Referentie

Soedamah-Muthu SS, De Neve M, Shelton NJ, Tielemans SMAJ, Stamatakis E. Joint associations of alcohol consumption and physical activity with all-cause and cardiovascular mortality. Am J Cardiology 2013 Aug 1;112(3):380-6.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2013 op bladzijde 29

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Moeten er waarschuwingslabels op alcohol komen?

Moeten er waarschuwingslabels op alcohol komen?

In Ierland staan er binnenkort waarschuwingslabels op de etiketten van wijnflessen. Hiermee wil de regering in Dublin consumenten waarschuwen voor de gevaren van alcohol voor de gezondheid. Gaat dit ook in Nederland gebeuren?

Review over jongeren en alcoholgebruik wint NAV-publicatieprijs

Review over jongeren en alcoholgebruik wint NAV-publicatieprijs

Op 22 november won Janette de Goede de publicatieprijs van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). In een review zette ze, samen met collega’s, diverse longitudinale studies bij elkaar over de effecten van alcohol op de hersenen van jongeren.

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Een op de vier 65-plussers in Vlaanderen loopt gezondheidsrisico’s omdat ze te veel alcohol drinken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van klinisch psychologe Yannic van Gils. Ze onderzocht waarom thuiswonende 65-plussers veel en risicovol drinken.