Bunge Loders Croklaan introduceert vet voor babyvoeding gelijk aan Chinese moedermelk

thumbnail_image001

Bunge Loders Croklaan lanceert Betapol Select, een ingrediënt voor babyvoeding met dezelfde vetsamenstelling als Chinese moedermelk.

Bunge Loders Croklaan, producent van duurzame plantaardige oliën en vetten voor de voedingsmiddelenindustrie, komt met het nieuwe ingrediënt voor babyvoeding naar eigen zeggen dichter bij de standaard van moedermelk. 

Chinese moedermelk

Onderzoek naar babyvoeding heeft ons doen inzien dat macronutriënten in menselijke moedermelk ook regionaal variëren. Deze regionale verschillen worden beïnvloed door de afkomst en het dieet van de moeder. Ons nieuwe ingrediënt combineert de voordelen van Betapol met de OPL- en OPO-balans die van nature aanwezig is in het melkvet van Chinese moeders”, stelt Dr. Emiliano Rial Verdevice president nutrition bij Bunge Loders Croklaan. 

Gestructureerde vetten

OPO (Oleic-Palmitic-Oleic) en OPL (Oleic-Palmitic-Linoleic) zijn gestructureerde vetten die van nature aanwezig zijn in moedermelk. De aanwezigheid van palmitinezuur in de vetten is in de afgelopen jaren klinisch bewezen. Palmitinezuur verbetert de energie-inname en slaap, verhoogt de botmineraaldichtheid en gezonde darmbacteriën en vermindert daarnaast constipatie en huilen, stelt Bunge Loders Croklaan. 

thumbnail_image003

Regionale verschillen

Recent onderzoek naar moedermelk heeft volgens de producent regionale verschillen aangetoond in moedermelk. In het melkvet van westerse moeders is OPO de meest voorkomende triglyceride, gevolgd door OPL. In Chinese moedermelk is het andersom: de vetsamenstelling bevat een hoger OPL-gehalte, gevolgd door OPO. Om dit evenwicht na te bootsen, biedt Betapol Select een hoog gehalte aan palmitinezuur met de juiste combinatie van OPL- en OPO-triglyceriden. 

Juiste vetsamenstelling

Borstvoeding geeft baby’s de beste start in het leven. Wanneer borstvoeding niet kan, is het kiezen van de juiste babyvoeding essentieel voor de gezonde groei en ontwikkeling van baby’s. Hoewel moedermelkvet slechts 3-4% vet bevat, zorgt het in de eerste zes maanden voor 50 procent van de energie-inname van een baby”, legt Dr. Wiola Mi, hoofd onderzoeker van Betapol, uit. 

Betapol Select is ontworpen voor de behoeften van Chinese baby’s en biedt de juiste balans van OPL- en OPO-vetten om het melkvet van Chinese moeders na te bootsen en tegelijkertijd te voldoen aan de huidige en toekomstige Chinese GB-normen voor baby- en peutervoeding.” 

Lees ook
Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Danone moderniseert Nutricia

Danone moderniseert Nutricia

Nutricia bestaat 125 jaar en dat viert moederbedrijf Danone met forse investeringen. Het voedingsmiddelenbedrijf moderniseert de fabriek in Zoetermeer, zodat de productiecapaciteit van babyvoeding en medische voeding groter wordt, terwijl het water- en energieverbruik juist resp. 50 en 25 % dalen.