Column: Een betere wereld met duurzame palmolie *

attachment-Johan-Verburg-januari-2009

Ik zal het u maar eerlijk zeggen: ik wil u iets verkopen. Nee, niet wat u denkt. Als maatschappelijke organisatie verwacht u dat ik om donateurs kom leuren. Nee, dit keer verkoop ik niet die vermaarde Oxfam Novib kalender. Ook al is die al 35 jaar verantwoord, met prachtige langwerpige foto’s uit ontwikkelingslanden. Nee, ik wil dat u een ander duurzaam product koopt.

Niet bij mij, maar gewoon bij uw reguliere leverancier. Ik word er niet wijzer van. Ook uw leverancier en degene bij wie hij inkoopt worden er niet financieel beter van. Slechter trouwens ook niet. Wie er wel beter van worden zijn mijn doelgroepen: mensen die in armoede leven. En het product is duurzame palmolie. Dat zit zo: palmolie is al decennia vermaard als verantwoorde plantaardige vervanger van dierlijk vet. Het zit in allerlei vormen in zeker de helft van de verpakte producten in de supermarkt. Van koekje tot zeepje, van lipstick tot visstick. In de loop der jaren heeft de productie van palmolie echter een niet zo verantwoorde reputatie opgebouwd ten aanzien van mens en milieu. Maar dat is sinds kort verbeterd. In marketing-speak: drie keer beter. Beter voor kleine boeren en plantagearbeiders, die nu eerlijk worden behandeld. Beter voor lokale bevolkingsgroepen, die niet meer van hun land worden verdreven voor de aanleg van oliepalm. Beter voor de natuur, die niet langer hoeft te wijken. Een buitengewoon product dus, die duurzame palmolie. Van één kant bijzonder, omdat producenten, handelaars, merkfabrikanten en NGOs het eens zijn over de duurzaamheid ervan (zie: www.RSPO.org). Tegelijkertijd gewoon, omdat het in de reguliere handel verkrijgbaar is. Wij hebben als strenge NGOs namelijk wat water bij de wijn gedaan om duurzame palmolie in de mainstream te krijgen. Niet alles hoeft meteen perfect. Er gelden zekere minimumeisen voor mens en milieu, maar de rest kan geleidelijk verbeteren. Dat gaat volgens de principes van transparantie en continue verbetering. Iets dat al jarenlang in ISO en HACCP de gewoonste zaak van de wereld is. En met deze duurzame palmolie is dat: een betere wereld.


Johan Verburg, Oxfam Novib Private Sector Programma


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2009 op bladzijde 31

Lees ook
Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”