Column: Hé ouwe!

Schermafbeelding 2021-04-02 om 16.29.22

Suzan Tuinier is diëtist en communicatiedeskundige en geeft als columniste regelmatig haar mening over diverse voedingsonderwerpen.
 

In het zwembad heb ik oogcontact met een knappe vent. Mijn hartslag gaat een beetje omhoog, ik zwem zo onopvallend mogelijk zijn kant op en complimenteer hem subtiel met zijn soepele borstcrawl. ‘Dankjewel, ouwe!’, reageert hij. Zo, die komt binnen. Snel zet ik me af en zwem zo hard als ik kan naar de overkant.

Ik voel me dus totáál niet oud. Dat komt doordat ik veel actiever ben dan in mijn twintiger en dertiger jaren. Duursport gaat me goed af en dat zal de komende jaren ook nog wel zo blijven. Misschien wordt mijn stofwisseling wat trager, maar daar heb ik tijdens die hele triathlon, die op mijn bucketlist staat, alleen maar profijt van.

Blijkbaar zit er een groot verschil tussen je oud voelen en oud zijn. En niet alleen bij mij. Neem nou mijn schoonvader. Hij is flink ziek geweest en behoorlijk afgevallen. Reserves heeft hij niet meer. Als ik hem adviseer om meer eiwitten te eten, kijkt hij me glazig aan. Begin ik vervolgens over eiwitverrijkte producten, dan wordt de sfeer er al helemaal niet beter op. Hij voelt zich nog niet oud, maar zijn lichaam is dat wel.

Waar komt die ouderdomsontkenning toch vandaan? Misschien kun je deze wel verklaren door onrealistisch optimisme. Deze optimismebias is een van de vele systematische, cognitieve denkfouten of positieve illusies, die bekend zijn uit psychologisch, experimenteel onderzoek. Als iets onbekend is, dan schatten we iets positiever in. Ook aan het ouder worden geven we dus graag een veel optimistischer draai. Er is natuurlijk niets mis met optimisme en ook niet met een jonge geest. Maar als het gaat om voedingsadviezen kun je de technische leeftijd van je lichaam beter niet negeren.

Je bent pas oud als je je oud voelt, maak ik mezelf licht gefrustreerd wijs in het zwembad. Maar als ik diezelfde knappe jongen zijn vriend hoor begroeten met ‘hé ouwe’, haal ik toch opgelucht adem.

Lees ook
Fitheid is belangrijker voor een langer leven dan een gezond gewicht

Fitheid is belangrijker voor een langer leven dan een gezond gewicht

Uit Voeding Nu 2: Fitheid, overgewicht en overlijden bij verstandelijk beperkte ouderen Tekst: bewegingswetenschappers dr. Alyt Oppewal & dr. Thessa Hilgenkamp* Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder en hun levensverwachting komt steeds meer in de buurt van die van de algemene bevolking. Dit betekent echter niet...

Ondervoeding: who cares?

Ondervoeding: who cares?

Uit Voeding Nu 2: Perspectieven van diëtisten en ouderen over ondervoeding – Uit gesprekken met wetenschappers en diëtisten betrokken bij het project Cater with Care® kwam naar voren dat een voldoende eiwitinname in de knel komt als ouderen eetlust verliezen en minder gaan eten, bijvoorbeeld door ziekte of eenzaamheid. Binnen dit project ontwikkelde...