Column: Het belang van dubbel inleven

Schermafbeelding 2021-04-23 om 12.35.35

Eva Vermeulen: onderzoeker & trainer bij Duwtje, onderzoeks- en adviesbureau voor gedragsverandering.

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.

Bij de diëtist, voedingsdeskundige en leefstijlcoach zit het met het inlevingsvermogen gelukkig vaak goed. Zij zien dat een combinatie van psychologische, lichamelijke en omgevingsfactoren de gezonde keuze soms tegenwerkt. Zij kunnen trainingen en interventies ontwikkelen die inspelen op deze factoren. Tot de mogelijkheden behoren onder andere aanpassingen in de sociale en fysieke omgeving. Denk aan het creëren van een gezellige, huiselijke en rustgevende sfeer om voedingsinname bij ouderen te stimuleren of het beschikbaarder en zichtbaarder maken van gezonde keuzes (1,2).

Wanneer je deze aanpassingen wilt doorvoeren, is het tijd om je nog een keer opnieuw in te leven. Want net zoals ‘gewoon gezond eten’ niet altijd zo makkelijk en aantrekkelijk is, is ‘gewoon gezond eten stimuleren’ ook niet altijd vanzelfsprekend.

Denk aan een onderzoek in Nederlandse sportkantines, waar onder andere werd geschoven met de productpresentatie en aan kantinemedewerkers werd gevraagd om bij een frisdrankbestelling te vragen of iemand de gewone of de lightversie wilde (2). Alhoewel de uitvoering van deze kantineaanpassingen voor een groot deel goed gingen, waren er ook onderdelen die in de praktijk nu eenmaal niet zo lekker werkten. Stel jezelf voor dat je een kantine vol met dorstige sporters en supporters voor je hebt en dan ook nog eens die extra frisdrankvraag moet stellen (2). Dat schiet er dan vaak bij in. Door de tijd te nemen om in gesprek te gaan met de organisatie, begrip te tonen en belemmerende factoren in kaart te brengen, is de kans op het succesvol aanpassen van de voedselomgeving veel groter. Denk aan de tools waarmee scholen worden geholpen om te voldoen aan de richtlijnen van De Gezonde Schoolkantine (3). Scholen die deze tools kregen, creëerden een gezondere omgeving dan de scholen die deze tools niet kregen.

Maak dus de tijd om je dubbel in te leven, want deze tijd betaalt zich terug.

Referenties

1. Reinders MJ, Onwezen MC, Van Veggel RJFM, Ruissen A, Voordouw J & Dhonukshe-Rutten RAM. Het stimuleren van gezonde voedselkeuzes: onderzoek gericht op schoolkantines en zorginstellingen. LEI, onderdeel van Wageningen UR. 2012.

2. Van Rookhuijzen M & De Vet E. Nudging healthy eating in Dutch sports canteens: a multi-method case study. Public Health Nutrition. 2020;24(2):327-337. 3. Evenhuis IJ, Jacobs SM, Vyth EL, Veldhuis L, De Boer MR, Seidell JC & Renders CM. The Effect of Supportive Implementation of Healthier Canteen Guidelines on Changes in Dutch School Canteens and Student Purchase Behaviour. Nutrients. 2020;12(8):2419.

Lees ook
Eten+Welzijn start Lerend Netwerk voor diëtisten in verpleeg- en revalidatiezorg

Eten+Welzijn start Lerend Netwerk voor diëtisten in verpleeg- en revalidatiezorg

Dit voorjaar start vanuit Stichting Eten+Welzijn het initiatief Lerend Netwerk voor diëtisten in de verpleeg- en revalidatiezorg. Samen met collega’s kunnen zij kennis en praktijkervaring uitwisselen, met als doel om nieuwe werkwijzen, inzichten en oplossingen te bedenken rondom eten en drinken binnen zorginstellingen.

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op voedingnu.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

In dit artikel bespreekt de webredactie van Voeding Nu de leukste/interessantste/meest spraakmakende Voeding Nu-artikelen van het jaar: van hersenen, via de schooltuin tot laboratoriumkoffie.