Column Suzan Tuinier: Weerstand!

suzan-tuinier

Bij het woord weerstand denken wij voedingsexperts natuurlijk meteen aan het immuunsysteem.

De mate waarin we onszelf beschermen tegen ziek worden. Het was hét onderwerp de afgelopen weken en ik schreef er talloze blogs en artikelen over. Ik droom er zelfs over: maak me ’s nachts wakker en ik dreun zo alle weerstandsvitamines en -mineralen voor je op, inclusief hun functies. We willen er natuurlijk álles aan doen om het coronavirus zoveel mogelijk op afstand te houden, dat begrijp ik. Maar heel eerlijk: ik ben dat geleuter over die weerstand wel een beetje zat. Ik heb een beetje last van die andere definitie van weerstand: tegenstand en verzet.

Eigenlijk is dat best stom, want als er een moment is om ons podium te pakken, is het nu! Juist nu wil iedereen zich volop beschermen tegen het virus. Nooit eerder was er zo veel aandacht voor het beschermde effect van gezonde voeding. Hoe komt het dan dat ik een beetje klaar ben met het onderwerp?

Immuunsysteem

Dat komt denk ik door de voorzichtigheid waarmee ik moet schrijven. Want iets zeggen over de weerstand, ho eens even, dat mag zomaar niet. ‘Draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem’, dát is de goedgekeurde claim. Heel goed dat er duidelijke regels zijn voor gezondheidsreclame, maar het wordt er ook wel erg saai door. We durven niets keihard te beweren.

Toch zijn er veel interessante onderzoeken over het effect van verschillende vitamines en mineralen bij coronapatiënten. Natuurlijk moet je op grond daarvan geen megadoseringen vitamines en mineralen adviseren. Maar je precies houden aan de inmiddels toch wel wat verouderde adviezen van de Gezondheidsraad is misschien ook wel erg voorzichtig. Je kunt het ook eens omdraaien en kijken naar wat het risico is van iets extra’s. Zijn er schadelijke bijwerkingen? Dan moet je natuurlijk geen hoge doseringen adviseren. Zijn die er niet? Dan kun je best eens wat verder kijken: baat het niet dan schaadt het niet.

Zo, even klagen lucht best op. Ik voel meteen minder weerstand en realiseer me dat we blij moeten zijn met ons vak. Wij hebben een baan en kunnen mensen echt helpen om niet ziek te worden en om zich gezonder en fitter te voelen. Dat is in deze tijd eigenlijk best een voorrecht. Dan ga ik nu maar weer verder met een blog over… je raadt het al, de weerstand!

Lees ook
Fi Europe Innovation Awards: drie Nederlandse winnaars

Fi Europe Innovation Awards: drie Nederlandse winnaars

Op 30 november zijn in Frankfurt de Fi Europe Innovation Awards uitgereikt aan zes bedrijven in de voedselingrediënten-branche. Drie winnaars hebben hun basis in Nederland.

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

De vrijdagtip van deze week is het artikel ‘Is goede voeding het nieuwe medicijn?’ uit het AD van 24 november. Hoogleraar farmacologie Saskia Braber vertelt over het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding.

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes type 2 brengt een hogere kans op dementie op latere leeftijd met zich mee. Dat was al bekend, maar nu blijkt dat bepaalde risicofactoren die meespelen mogelijk te beperken zijn met aanpassingen in de levensstijl, waaronder het voedingspatroon.